Blogi

Loppukesän kohokohta

Kirjoitus julkaistu 8.09.2021
📝 Sinikka Ala-Leppilampi

Seitsemännet Hailuodon Musiikkipäivät on onnellisesti vietetty jälleen kerran 26.7.–1.8. Jännitimme koko alkukesän, mihin suuntaan pandemia kehittyy ja saisimmeko pitää ovet auki yleisölle. Koronakurimuksen keskellä saimme onnekkaasti kuitenkin toteutettua kaikki tapahtumamme paikan päällä suunnitellusti. Ilmat suosivat tapahtumaamme ja ihmiset nauttivat elävän musiikin kuulemisesta pitkästä aikaa.

 

Talkoofestivaalina alusta asti

Hailuodon Musiikkipäivät aloitettiin kesällä 2015 kolmipäiväisenä viikonloppufestivaalina. Vuosien saatossa se pidentyi viikon kestäväksi tapahtumaksi ja vakiinnutti paikkansa Hailuodon kulttuurielämässä ja tapahtumatarjonnassa. Uskomattomat talkoolaiset, saaren ystävällinen ja avulias väki sekä Oamkin ja muiden sponsorien tuki ovat auttaneet juhlan juurtumisessa.

Miettiessäni koko tapahtuman punaista lankaa, tuli mieleen Timo Juntusen toteamus Barokkimessussa musiikin lahjasta – siitä, miten itse kukin käytämme tätä lahjaa. Tapahtumajärjestäjänä sekä samalla juhlilla esiintyvänä muusikkona en voi kuin tuntea suurta onnea ja kiitollisuutta, että saimme jälleen viettää viikon yhdessä osana saaren elämää ja jakaa omaa kutsumustamme konserttien muodossa kuulijoidemme iloksi. Saari itsessään on jo ihan huikea kokemus. Lauttamatkan takana oleva luonnonkaunis miljöö, vanhat rakennukset, joista on pidetty huolta, ihmiset, jotka ovat ystävällisiä ja avuliaita. Ja meri! Sen läheisyyden jotenkin tiedostaa koko ajan, vaikka ei olisi rannoilla.

Erityisen onnellinen olen edelleen myös vierailevien taiteilijoiden talkoohengestä juhlien rakentamisessa. Musiikkipäiville osallistuneet muusikot ovat alusta lähtien tulleet Hailuotoon esiintymään pro bono eli ilman palkkiota, lahjoittaen omaa osaamistaan ja samalla mahdollistaen koko tapahtuman olemassaolon. Vuosien varrella on syntynyt uusia ystävyyssuhteita niin muusikkojen kuin luotolaisten ja talkooväen kesken. Tänä päivänä voidaan jo puhua ”Hailuodon musiikkiperheestä”, jonka muodostavat kaikki, jotka ovat olleet yhdessä rakentamassa tätä festivaalia. Tämän kesän musiikkipäivien taiteilijat tulivat Suomesta, koska matkustusrajoitusten vuoksi emme voineet kutsua heitä kauempaa.

 

 

Monipuolista ohjelmaa – 12 tapahtumaa

Kun Musiikkipäivät alkoi aurinkoisena maanantai-iltana Hailuodon Nuorisoseuralla Lassi Makkosen ja Soimannien sekä Oulunsalon Näppärien yhteisellä konsertilla, oli onnellinen olo siitä, että saimme taas tuoda viikoksi musiikkia saareen. Näppärien apuna soitti niin näppärilasten vanhempia kuin Musiikkipäivien muusikoitakin. Luodossa suosittu Kahvila Loma huolehti kahvituksesta ja pikkupurtavasta väliajalla.

Tiistaina kuultiin kirkossa kaksi upeaa konserttia. Pianisti Harri Laakkosen ja kontrabasisti Ari Kivelän vuosien yhteissoitto mahdollisti kuulijoille hienon matkan kansanlaulujen jazzahtaviin sovituksiin Harrin kynästä. Illan myöhäisempi konsertti, sopraano Eeva Hartemaa, baritoni Petteri Lehikoinen ja harpisti Lily-Marlene Puusepp nostattivat kuulijansa aivan uusiin sfääreihin ranskalaisen ja suomalaisen lyyrisen laulumusiikin tulkkeina.

Keskiviikkona Vanhan pappilan ihanassa pihapiirissä kuultiin Markojuhani Rautavaaran ja Susan Ahon sykähdyttävä duo Rautawenho sekä Silja Lassilan sähköviuluimprovisaatio. Illalla kirkossa TEMA-kvartetti Tampereelta hurmasi upealla yhteissoitollaan sekä Roope Mäenpään kantaesityksellä tälle nimenomaiselle kvartetille sävellettynä.

Torstaina oli kirkossa vuorossa arkeologi Katariina Vuoren käsikirjoittama Laiva Toivo Oulu -aiheinen musiikkidraamaesitys, jossa Oulun konservatorion opettajat Mika Ryhtä, Virve Karén ja Sanna Smolander musisoivat Juha Piston kansanlaulusovitusten kera Jenni Kinnusen draamaohjauksessa Jukka Ruohomäen upeaan äänisuunnitteluun yhdistettynä.

Illalla soi Hailuoto Folk Hailuodon Panimon pihalla Ants in the Pantsin, Kusti Vuorisen yhtyeen, Texas Rosesin sekä Rautawenhon kera tyytyväisen yleisön iloksi. Pihalla tanssi luotolainen lapsi, ja kun kysyin häneltä, oletko käynyt jollain kurssilla (liikkeet olivat sen verran taiteellisia), hän vastasi ettei ollut; tanssii vaan sitä mitä kuulee. Musiikista voi iloita niin monella tapaa. Lapsen lailla estoitta eläytyen kuulemaansa voi ehkä saada eniten irti musiikista.

Perjantaina koettiin Hailuodon huoltoaseman pihassa Eija Rannan ja Tatu Rönkön liiketaideteos, jota pieni sateenpoikanen ei haitannut laisinkaan. Luotolaiset esiintyjät yhtyivät toistensa jälkeen eläytymään Tatun luomaan äänimaisemaan, kukin erillistä tarinaa liikkeellään kertoen. Teos oli Musiikkipäivien ohjelmistossa uudentyyppinen kokemus, jonka kaltaista haluaisin kokea jatkossakin!

Hailuoto Folkin toinen ilta vietettiin sisätiloissa panimon vintillä tunnelmallisessa valaistuksessa. Café Duo hurmasi yllätysesiintyjän kera, Päivi Heikuran duo esitti suomalaisten runoilijoiden teksteihin sävellettyjä herkkiä lauluja, Kari Blomster ja Uolevi Haapala toivat oman lämpimän lähestymistapansa trubaduurilaulannallansa ja illan päätti Ants in the Pants vauhdikkaalla esiintymisellään, joka jätti tunnelman kattoon.

Lauantain päätöskonsertin johti jo hailuotolaisille parin vuoden takaa tuttu kapellimestari Jackie Shin. Vivaldin Stabat Mater -teos soi kauniina Teppo Lampelan ja Oulunsalo Ensemblen kamariorkesterikokoonpanon esittämänä. Ilmari Mäenpään Helium-orkesteriteoksen jousiorkesteriversion ensiesitys johdatti kuulijansa meditatiiviseen tilaan, kun samalla sai katsella kirkon alttariaulua, jota koristi kuvataiteilija Anni Arffmanin teos Viimeinen tuomio. Konsertin päätti A. Jolivetin huilukonsertto, jossa lähdettiin lentoon solistina esiintyneen Sami Junnosen huilun siivittämänä. Hienon juhlapuheen piti monivuotisen tukijamme, Rantalakeuden, päätoimittaja Sauli Pahkasalo.

Myöhäisillan konsertissa kuultiin vielä cembalisti Aapo Häkkisen ja traverson taitajan Dimitre Marinkevin duo-konsertti, joka sai raikuvat aplodit jokaisen teoksen jälkeen. Erittäin mieleenpainuva kokemus jäi näiden taiteilijoiden tulkinnoista. Vuosisatoja vanha musiikki heräsi henkiin Hailuodon hämärtyvässä kesäillassa!

Juhlat päättyivät sunnuntaina perinteiseen barokkimessuun, Hailuodon kirkossa, jossa kanssani musisoivat Teppo Lampela, Aapo Häkkinen, Dimitre Marinkev ja Silja Lassila. Messun toimitti tuttuun tapaan Hailuodon kirkkoherra Timo Juntunen. Tunnelma oli erityinen, ehkä hyvin keskenään yhteensoivan esiintyjäjoukon ja kirkkoherran vaikuttavien puheiden johdosta. Messun taltioinnin voi nähdä ja kuulla edelleen tallenteena sivujemme kautta.

Festivaalimme vastaava tuottaja Eero Karvonen teki korkeatasoiset tallenteet suurimmasta osasta konserttejamme Oulunsalo Ensemblen YouTube-kanavaa varten (tilaa kanava tästä). Lähikuukausina pääsemme näkemään ja kuulemaan näitä valittuja paloja!

Sosiaalisen median vastaavamme Elisa Vesterbacka teki Musiikkipäivien ajan lyhyen formaatin taiteilijahaastatteluja paikan päällä, minkä ansioista festivaalimme tapahtumankulku ja tunnelma välittyivät entistä tiiviimmin myös somen kautta (klikkaa tästä Facebook-sivullemme).

Talkooporukka koostui vanhoista tutuista edellisiltä festivaaleilta. Laura Palmgren, Kirsti Derome ja Auli Sipola vastasivat pääsääntöisesti lipunmyynnistä ja taiteilijoiden kuljetuksista festivaalin aikana. Kuskina toimi niinikään Elmo Malinen, joka vastasi myös taiteilijoiden lihasten huollosta hierojana. Ulla Malinen huolehti Eila Tervon kanssa muonituksesta ja Paavo Sipola hoiti cembalon kuljetuksen mantereelta saareen. Uutena talkoolaisena erilaisissa tehtävissä, nähtiin myös Madetojan musiikkilukion kasvatti Lauri Paananen, joka sai seurata talkootyön ohella Oulunsalo Ensemblen orkesteriharjoituksia.  

Talkooporukka vastasi myös koko festivaalin ajan koronaturvallisuudesta. Jokainen kuulija jätti meille yhteystietonsa mahdollisista tartunnoista ilmoittamista varten saapuessaan konsertteihin. Tämän kirjoittamiseen mennessä ei ole kuitenkaan ilmaantunut yhtään tapausta.

Ensi kesän suunnittelu on jo käynnissä ja taiteilijoilla taitaa jo olla ikävä Hailuotoon.

Nähdään ensi kesänä, ystävät!

Sinikka Ala-Leppilampi
Hailuodon Musiikkipäivien vastaava taiteellinen johtaja/tuottaja

Valokuva © Elisa Vesterbacka.

 

Kaikki uutiset

Hailuodon Musiikkipäivät 10 vuotta

31.3.2024

Ilon kautta ja rakkaudesta musiikkiin jälleen kerran

24.4.2023

Rantalakeuden Antti-patsas Sinikka Ala-Leppilammelle

2.12.2022

Luullahan, jotta on lysti olla!

26.6.2022

Kahdeksannet Hailuodon Musiikkipäivät kutsuvat taas musiikin ystäviä saareen

6.5.2022

Loppukesän kohokohta

8.9.2021

Seitsemännet Musiikkipäivät lähestyvät!

19.5.2021

Tervetuloa seuraamaan kuudensia Musiikkipäiviä verkossa!

20.7.2020

Hailuodon Musiikkipäivät 2020 tulevat kotiisi

24.5.2020

Viidennet Musiikkipäivät – Kamarimaratonia, paikallisuutta ja mestarikursseja

26.4.2019

Tervetuloa neljänsille Musiikkipäiville!

22.3.2018

Muistoja Musiikkipäiviltä 2017

24.10.2017

Juhlakaarti 2017 ja alustava ohjelma julki!

18.3.2017

Kiitos, Hailuoto ja taiteilijat – jälleen kerran!

13.8.2016

Muusikkoja monessa polvessa

12.8.2016

Oulunsalo Ensemblen vanha ystävä päätöskonsertissa

9.8.2016

Koko perheen voimin musisoimaan

8.8.2016

Mestarin paluu lavalle

7.8.2016

Rakkaus musiikkiin yhdistää – Hailuodossa juhlitaan Musiikkipäivillä

7.8.2016

Musiikkipäivät huipentuu tänään!

6.8.2016

Harmonikkataituri Hailuodossa

5.8.2016

Tänään saaren joka kolkka soi!

5.8.2016

Musiikkipäivät avattu, ensimmäinen yllätysvieras julkistettu

4.8.2016

Einojuhani Rautavaara (1928–2016), viimeisen virran soutaja

28.7.2016

Kolme teosta kantaesityksessä

25.7.2016

Hailuodon toiset Musiikkipäivät: 13 tapahtuman taival!

5.4.2016

Taiteellisten johtajien iso kiitos!

12.12.2015