Artistit

Eija Ranta

liiketaiteilija

Esittely

Eija Ranta on hailuotolainen liiketaiteilija. Hänen työskentelymateriaalinsa on elävän kehon liike ja kokemus liikkeestä, sekä kehon kokemuksellinen tieto. Ranta on tehnyt liiketeoksia, joissa hän on tutkinut kehollisen ilmaisun liittämistä epätavanomaisiin asiayhteyksiin. Teos Tanssia Lehmille (2013) toteutettiin hailuotolaisessa pihattonavetassa kymmenen päivän aikana. Sen yleisönä olivat pihaton lehmät ja niiden vasikat. Paikkasidonnainen sooloteos Tennis Lesson (2012) esitettiin newyorkilaisessa metallityöpajassa Bushwick Open Studios -festivaalin yhteydessä. Teos on humoristinen tutkimus kehon ja sen tilan kontrastista sekä mielen haavoittuvuudesta.

Ranta on myös tehnyt monia yhteistöitä eri taiteenalojen kuten visuaalisen, video- ja äänitaiteen ammattilaisten kanssa. Rannan videoinstallaatio Vitulinum (2018) oli nähtävänä ryhmänäyttelyssä Georgiassa, Yhdysvalloissa, ja tulee nähtäville myös Oulun taidemuseossa marraskuussa avautuvassa Lumipalloefekti-ryhmänäyttelyssä yhdessä Hailuodon Musiikkipäivillä 2021 ensiesityksensä saavan Kehokirjoituksia-liiketeoksen kanssa.

Eija Ranta on toiminut näyttelijänä, tanssijana, koreografina, performanssitaitelijana, esiintyjänä performansseissa ja videoissa, esitystaiteen kollektiivin jäsenenä sekä itsenäisenä taiteen harjoittajana. Hän on esiintynyt poikkitaiteellisen LEIMAY-tanssiryhmän jäsenenä Brooklyn Academy of Musicissa ja Alvin Ailey -teatterissa New Yorkissa. Ranta on valmistunut näyttelijäksi Pietarin valtiollisesta teatteritaiteen akatemiasta 2008, suorittanut visuaalisen kulttuurin ja nykytaiteen taiteen maisterintutkinnon Aalto-yliopistossa 2018. Hän on opiskellut fyysistä teatteria The Commedia Schoolissa Kööpenhaminassa (2001–2003) ja modernia ja nykytanssia sekä koreografiaa Dance New Amsterdamissa New Yorkissa (2010–2013).

Esiintymiset Musiikkipäivillä


Eija Ranta esiintyy tulevassa tapahtumassamme:


Merilintu (2024)

Aiemmin hän on esiintynyt tapahtumassamme:


Kehokirjoituksia (2021)