Blogi

Ilon kautta ja rakkaudesta musiikkiin jälleen kerran

Kirjoitus julkaistu 24.04.2023
📝 Sinikka Ala-Leppilampi

Hailuodon Musiikkipäivät kokoaa musiikin ystävät saareen jo yhdeksättä kertaa. Mukana esiintymässä on jälleen niin nuoria muusikonalkuja kuin maailmanluokan virtuoosejakin – kaikki mukana esiintymässä talkoilla, rakkaudesta musisointiin. Luvassa on monipuolisia ja unohtumattomia konserttikokemuksia. Tarjontaa on tällä kertaa myös määrällisesti enemmän kuin koskaan aiemmin festivaalimme historiassa.

Lapset, tervetuloa!

Musiikkipäivien avauskonsertti, Viulujen viemää, maanantaina 24.7. Hailuodon Nuorisoseuralla on kuin festivaaliviikon tunnelmakirjo tiivistettynä yhteen konserttiin. Konsertin avaavat Oulunsalon näppäripelimannit, jossa esiintyjien ikä alkaa noin kolmesta vuodesta. Näppärimeiningin seuraaminen voi olla perheen pienimpiä musiikkiharrastuksen pariin inspiroiva konserttikokemus. Näppärien lisäksi konsertissa kuullaan klassisen ja romanttisen musiikin ohjelmistoa sekä modernimpaa folkia. Nimensä mukaisesti viulut ja muutkin jousisoittimet ovat pääosassa. Jos siis mietit, mihin yhteen konserttiin haluaisin koko perheen voimin tulla, kannattaa valita tämä – ja väliajalla pääsee nauttimaan myös luotolaisen Kahvila Loman herkullisista tarjoiluista.

Tällä kertaa ohjelmassamme on myös ensimmäistä kertaa täysin lapsille suunnattu ilmaiskonsertti, Pikku ponin lauluhetki (torstaina 27.7.), jossa kirjailija-muusikko Pirjo Suvilehto viihdyttää perheen pienimpiä säveltämillään poniaiheisilla lauluilla yhdistellen mukaan nukketeatteria.

Pidämme tärkeänä, että lapset altistuisivat elävälle musiikkikulttuurille mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja matalalla kynnyksellä. Tästä syystä kaikki, myös maksulliset konserttimme ovat alle 14-vuotiaille ilmaisia.

Laulun voimaa

Tiistai 25.7. on laulumusiikille omistettu teemapäivä. Kuulemme laulua peräti kolmessa peräkkäisessä konsertissa Hailuodon kirkossa.

Viime kesän Musiikkipäivillä yleisön hurmannut oululainen mieskuoro SoLa saapuu jälleen iloksemme laulamaan suomalaista kuoromusiikkia (Lehvillä puiden).

Myöskin viime kesän avauskonsertissa esiintynyt laulaja-lauluntekijä Päivi Heikura-Gullstén tuo tällä kertaa oman trionsa Hailuodon kirkkoon (Pohjoisia mielenmaisemia). Tällä kertaa kuulemme Päivin herkkiä, suomalaisiin runoihin pohjautuvia sävellyksiä pianon, kitaran, saksofonin ja sellon säestämänä kauniissa akustiikassa.

Illan päätteeksi kirkkoon saapuu Parempi-kvartetti, joka koostuu kanttoreista (Kanttorit kehissä). Eri puolilla Suomea konsertoivan laulukvartetin konsertissa kuullaan laulun lisäksi haitaria, trumpettia ja käyrätorvea. Kvartetissa 1. tenorina laulaa ennenkin Musiikkipäivillä esiintynyt Raimo Paaso.

Virtuoottista solismia

Keskiviikko 26.7. on mestarillisten sooloteosten teemapäivä. Vanhan musiikin taituri ja Helsingin Barokkiorkesterin taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen tekee paluun Hailuodon Musiikkipäiville esittäen cembalolla ja uruilla erään Johann Sebastian Bachin merkkiteoksista, Die Kunst der Fuge.

Tämän jälkeen lavalle astuu ranskalainen viuluvirtuoosi François Pineau-Benois, joka on haastanut itsensä soittamaan kaikki Niccolò Paganinin kapriisit. Kyseessä on ensimmäinen kerta yli kolmeenkymmeneen vuoteen, kun kaikki 24 kapriisia kuullaan yhdessä konsertissa Suomessa. Jos olet kiinnostunut viulismin teknisten rajojen hipomisesta, tätä tilaisutta kannattaa tulla seuraamaan kauempaakin!

Meininkiä panimon pihalla

Torstaina 27.7. pidettävä Hailuoto Folk tarjoaa jälleen kattauksen jalan alle menevää musiikkia upeassa saarimaisemassa. Hailuodon Panimon pihalavalle nousee jälleen Pirjo Suvilehdon luotsaama Texas Roses -countrybändi. Luotolaisten ikioma trubaduuri Uolevi Haapala tuo mukanaan myös uusinta tuotantoaan. Multimuusikko Niina Mäkiharju esiintyy muun muassa kaksirivisen haitarin takana. Mukaan liittyy myös muita Musiikkipäivien muusikoita – tule kuulolle, niin näet, keitä!

Duotyöskentelyä

Musiikkipäivillä kuullaan kaksi duoesityksiin perustuvaa konserttia. Torstaina 27.7. Hailuodon vanhassa pappilassa maailmanluokan sopraano Piia Komsi ja pianisti Kristoffer Gylling esittävät Franz Schubertin ja Leevi Madetojan tunnelmallisia lauluja (Lintu sininen).

Perjantaina 28.7. konsertissa Hailuodon kirkossa (Sonaatista musiikkifantasiaan) Kristoffer säestää puolisoaan, viulisti Dhyani Gyllingiä, musiikillisella matkalla J.S. Bachista aina Fritz Kreisleriin asti. Konsertin toisena puoliskona helsinkiläinen säveltäjäduo Salonen & Stein esittää pianolla ja saksofonilla itse säveltämiään teoksia, joissa inspiraatiota on haettu niin pohjoismaisista kansantansseista, tangomusiikista, musikaaleista kuin japanilaisesta animaatiostakin.

Cover-klassikoita

Duotyöskentelyä nähdään myös edellä mainittujen jälkeen perjantai-iltana Hailuodon kirkossa: lavalle astuu hämeenlinnalainen trubaduuri Jerry Ala-Leppilampi kutsuen yleisön mukaan nostalgiselle matkalle ikivihreiden klassikkolaulujen maailmaan (Coveria ei jätetä). Duokaverinaan Jerryllä on bassossa Aku Leppilampi. Luvassa on monelle tuttuja hittejä toistensa perään niin Eric Claptonilta, John Lennonilta kuin Kassu Haloselta ja Remu Aaltoseltakin.

Soolotanssia

Berliiniläisellä jalkapallokentällä alunperin esitetty moderni tanssiteos Breathe herättelee muistoja sekä kokemuksia kollektiivisista tapahtumista, yhteisöllisestä ilosta, ekstaasista ja yksilön suhteesta väkijoukkoon. Sooloteoksen luoja ja esiintyjä, tanssitaiteilija Milla Koistinen, tuottaa liikkeillään kuvia kollektiivisista tapahtumista ja leikittelee välimatkallaan yleisöön. Hailuodon Musiikkipäivillä teos esitetään paikallisella nurmikentällä (Soolotanssiteos Breathe).

Päätöskonsertti: mielikuvitusmatkaa ja yleisöpalvelusta

Hailuodon Musiikkipäivät tapansa mukaan huipentuu päätöskonserttiin Maestrot kohtaavat. Konsertin alussa pääsemme sukeltamaan mielikuvituksellisiin maisemiin, kun jo edellä mainittu säveltäjäkaksikko Salonen & Stein palaa lavalle Oulunsalo Ensemblen solisteiksi säveltämänsä Animagios-sarjan jousiorkesterisovituksen parissa.

Mielikuvitusmatkan jälkeen kuulemme Antonio Vivaldin psalmin 112 pohjalta säveltämän lauluteoksen huippusopraano Piia Komsin tulkitsemana.

Sitten kuulemme Johann Sebastian Bachin suositun kaksoisviulukonserton d-mollissa, jota kanssani duetoi virtuoosi François Pineau-Benois.

Konsertin päättää monien rakastama Wolfgang Amadeus Mozartin pieni yösoitto, Eine kleine Nachtmusik.

Konsertissa Oulunsalo Ensemblea johtaa jälleen edellisiltä vuosilta tutuksi tullut kapellimestari, Jackie Shin.

Barokkimessu ja barokkisoittimia

Hailuodon Musiikkipäivät päättävän, barokinajan soittimilla soitettavan messun toimittaa Hailuodon kirkkoherra Timo Juntunen (Barokkimessu). Tällä kertaa aikalaissoittimista saamme kuulla barokkiviuluni ja cembalon (Niko Mäenalanen) lisäksi viola da gambaa (Kati Valkama) sekä barokkihuilua eli traversoa (Laura Kähkönen).

Yhteistyökumppanit

Yksityisen sektorin yhteistyökumppanuudet ovat hienon kulttuuritapahtumamme toteutumisen taloudellinen perusta. Ilman näitä yrityksiä ja yhteisöjä ei Hailuodon Musiikkipäiviä pystyttäisi järjestämään.

Tällä kertaa pääyhteistyökumppaneinamme (kirjoittamishetkellä) ovat Sharp Dis-Chord, Oulun ammattikorkeakoulu, OP Hailuoto, Mediatrade, Elenia, Hailuodon seurakunta, Jigsound sekä Solarwind Finland.

Yhteistyössä ovat myös Hailuodon Panimo, Pörhö, Karjasillan seurakunta, Rantalakeus, Hailuodon Nuorisoseura, Oulunsalon apteekki, Taitonetti, K-Market Hailuoto, Hailuodon loma-asunnot, A.J. Mattilan kirjapaino, Kahvila Loma sekä Grilli-café Farestiina/Riutunkarin kahvila. Ajankohtaisen kumppanitilanteemme voit aina tarkistaa täältä.

Myöskään ilman omistautunutta ja ketterää talkootiimiämme muusikoiden taustajoukoissa festivaaliviikosta ei tulisi mitään.

Ja tietysti yleisö on se, jota varten festivaali lopulta tehdään. Toivottavasti siis kiinnostuit tulevasta ohjelmistostamme ja tulet jakamaan kanssamme musiikin ilon!

Laitoimme tämän tekstin lomaan otteita viime kesän tallenteistamme. Lisää esityksiämme ja taiteilijahaastatteluja löydät Oulunsalo Ensemblen YouTube-kanavalta, jonka pääset tilaamaan tästä linkistä!

Iso kiitos kaikille mukana oleville ja nähdään Musiikkipäivillä!

Taiteellisen johdon puolesta,
Sinikka Ala-Leppilampi

(Uutisen valokuvat © Marco Borggreve, Päivi Karjalainen, Kimmo Pihlajamaa, Serge von Rosenschild, Elisa Annika Photography.)

 

Kaikki uutiset

Hailuodon Musiikkipäivät 10 vuotta

31.3.2024

Ilon kautta ja rakkaudesta musiikkiin jälleen kerran

24.4.2023

Rantalakeuden Antti-patsas Sinikka Ala-Leppilammelle

2.12.2022

Luullahan, jotta on lysti olla!

26.6.2022

Kahdeksannet Hailuodon Musiikkipäivät kutsuvat taas musiikin ystäviä saareen

6.5.2022

Loppukesän kohokohta

8.9.2021

Seitsemännet Musiikkipäivät lähestyvät!

19.5.2021

Tervetuloa seuraamaan kuudensia Musiikkipäiviä verkossa!

20.7.2020

Hailuodon Musiikkipäivät 2020 tulevat kotiisi

24.5.2020

Viidennet Musiikkipäivät – Kamarimaratonia, paikallisuutta ja mestarikursseja

26.4.2019

Tervetuloa neljänsille Musiikkipäiville!

22.3.2018

Muistoja Musiikkipäiviltä 2017

24.10.2017

Juhlakaarti 2017 ja alustava ohjelma julki!

18.3.2017

Kiitos, Hailuoto ja taiteilijat – jälleen kerran!

13.8.2016

Muusikkoja monessa polvessa

12.8.2016

Oulunsalo Ensemblen vanha ystävä päätöskonsertissa

9.8.2016

Koko perheen voimin musisoimaan

8.8.2016

Rakkaus musiikkiin yhdistää – Hailuodossa juhlitaan Musiikkipäivillä

7.8.2016

Mestarin paluu lavalle

7.8.2016

Musiikkipäivät huipentuu tänään!

6.8.2016

Harmonikkataituri Hailuodossa

5.8.2016

Tänään saaren joka kolkka soi!

5.8.2016

Musiikkipäivät avattu, ensimmäinen yllätysvieras julkistettu

4.8.2016

Einojuhani Rautavaara (1928–2016), viimeisen virran soutaja

28.7.2016

Kolme teosta kantaesityksessä

25.7.2016

Hailuodon toiset Musiikkipäivät: 13 tapahtuman taival!

5.4.2016

Taiteellisten johtajien iso kiitos!

12.12.2015