Blogi

Harmonikkataituri Hailuodossa

Kirjoitus julkaistu 5.08.2016
📝 Antti Karvonen

Kun opettaja koulussa kertoi 12-vuotiaalle Matti Rantaselle, että tämä tulisi vielä opettamaan omaa luokkaa Sibelius-Akatemiassa, tuntui väite silloin kaukaiselta. Opettajan ennustus osui kuitenkin oikeaan, sillä Rantanen aloitti oman hanuristiluokan opettamisen Sibelius-Akatemiassa jo 70-luvun lopulla. Viime vuoden lopulla myönnetty professuuri on viimeisin saavutus pitkällä ja rikkaalla uralla.

Rantanen esiintyy tänä vuonna ensimmäistä kertaa Hailuodon Musiikkipäivillä.

“Paikka tuntui heti kiehtovalta. Kun Markojuhani Rautavaara kysyi minua mukaan ja kalenterissa oli tilaa, suostuin oitis.”

Palo harmonikansoittoon syttyi Rantasen elämässä hyvin varhain.

“Sodanjälkeisen Suomen parhaimpiin harmonikansoittajiin kuulunut Leevi Rantalaiho oli perheemme hyvä ystävä. Vanhempani ovat kertoneet minulle, että kun Leevi tuli kylään ja alkoi soittaa, minä lopetin välittömästi kaiken muun toiminnan ja vain katselin lumoutuneena.”

Useat konsertit Hailuodon Musiikkipäivillä järjestetään kirkossa. Vaikka tänä päivänä harmonikka toivotetaan useimmissa kirkoissa tervetulleeksi soittimeksi, ei tilanne ole aina ollut näin hyvä.

“Kun kymmenen vuotta sitten soitin äitini kotipaikkakunnalla Pudasjärvellä, olin vähän jännittynyt, miten ihmiset siihen suhtautuvat. Pohjoisemmassa ollaan oltu perinteisesti näissä asioissa hiukan konservatiivisempia kuin etelässä. Kannattaa muistaa, että myös urkuja pidettiin vuosisatojen ajan sopimattomana soittimena kirkkoon.”