Blogi

Seitsemännet Musiikkipäivät lähestyvät!

Kirjoitus julkaistu 19.05.2021
📝 Sinikka Ala-Leppilampi

Hailuodon Musiikkipäivien taiteilijat odottavat jo innolla heinäkuun viimeisellä viikolla vietettävää festivaalia. Viime kesä toteutui lähes kokonaan verkossa. Ainoat live-tapahtumat olivat Hailuoto Folk ja Barokkimessu. Muut konsertit tallennettiin etukäteen ja ovat edelleen nähtävissä Oulunsalo Ensemblen YouTube kanavalla.

Tulevana kesänä on tarkoitus pitää normaalit konsertit yleisön kera luonnollisesti aluehallintoviraston ohjeita noudattaen. Jos rajoitukset eivät salli sisätapahtumia, ohjelmassa ilmoitetut kirkkokonsertit tullaan ainoastaan esittämään myöhemmin verkossa. Hailuoto Folk (29.–30.7.) pidetään ilmaisina ulkoilmakonsertteina, jotka pystytään todennäköisesti toteuttamaan suunnitelmien mukaan.

Yli vuoden maailmalla vaikuttanut pandemia on nostanut esiin erityisesti esittävän taiteen alueella työskentelevien ihmisten hädän. Leipä on loppunut monta kertaa, lasten harrastuksista on pitänyt luopua, soittimia ja koteja laitettu myyntiin. Luettelo on pitkä ja surullinen. Esiintyminen yleisölle on asia, joka on jokaiselle esiintyvälle taiteilijalle elintärkeä. Elannon katkeamisen ohella on hirvittävän raskasta, kun ei pääse toteuttamaan kutsumustyötään yhdessä kanssatoimijoiden rinnalla.

Hailuodon Musiikkipäivät on toiminut aina talkooperiaatteella: mukaan tulevat taiteilijat saavat vain majoituksen, matkat ja ruoan festivaalin puolelta. Festivaalin järjestelyihin liittyvät kulut katamme yhteistyökumppanien sekä mahdollisten lipputulojen turvin.

Aikanaan, kun Musiikkipäiviä perustettiin, mietin, miten ihmeessä saadaan nostettua festivaali pystyyn koska ei ole mitään varmuutta soittajien palkkiosta. Lipputuloilla niitä ei kateta eikä apurahan saamiseen ole luottamista. Silti olisi niin tärkeää tuoda musiikkia ihmisten kuultavaksi. Ainoa keino oli lähestyä taiteilijoita mielessä vain rakkaus musiikkiin ja halu jakaa sitä viikon verran talkooperiaatteella Hailuodon kunnassa.

Upea joukko muusikoita lähtikin mukaan tällä periaatteella, saaresta ja mantereen puolelta saatiin innokkaita talkoolaisia, Hailuodon seurakunta, Hailuoto-seuran ja nuorisoseuran porukka lähti mukaan auttaen käytännön asioissa. Oulun ammattikorkeakoulu on ollut juhlien alusta lähtien tärkeimpiä tukijoitamme. Myöhemmin mukaan on tullut myös Rantalakeus markkinointi- ja tiedotusapuna ja Hailuodon Panimo tarjoten meille myös uuden esiintymispaikan. Esiintyjiä on ollut yhteensä noin 50 joka vuosi, viime kesänä koronarajoitusten takia vain 25.

Kiitän sydämestäni kaikkia, jotka ovat kantaneet kortensa kekoon tämän juhlan onnistumiseksi vuosien varrella. Näin on toimittu samalla periaatteella, yhtä köyttä vetämällä. Niin teemme myös tulevana kesänä. Kutsumme mukaan uusia taiteilijoita ja vanhoja ystäviä. Tarjoamme alustan musisoida Hailuodossa, tulla kuulluksi pitkän hiljaisen vuoden jälkeen ja solmia uusia kontakteja.

Ohjelma julkaistaan kesäkuun alkuun mennessä, kun pandemiaan liittyvistä ohjeistuksista ja mahdollisista matkustusrajoituksista tiedetään enemmän.

Lämpimästi tervetuloa Hailuodon Musiikkipäiville
toivottavat taiteelliset johtajat
Sinikka Ala-Leppilampi ja Markojuhani Rautavaara.