Blogi

Mestarin paluu lavalle

Kirjoitus julkaistu 7.08.2016
📝 Antti Karvonen

Hailuodon Musiikkipäivillä saatiin nauttia perjantaina todellisen virtuoosin esityksestä, kun Erkki Rautio soitti kirkossa vaimonsa Sarin säestyksellä. Harvinaislaatuisen tilaisuudesta teki se, että Rautio esiintyi sellonsa kanssa yleisölle viimeksi lähes kaksi vuotta sitten.

Vaikka valitettava onnettomuus pitikin mestarin poissa estradilta hetken aikaa, ei Raution otteissa ollut nähtävissä epävarmuutta, kun hän ja hänen vaimonsa hurmasivat yleisön Hailuodon kirkossa.

Erkki Raution musiikillinen ura pitää sisällään lukemattoman määrän erilaisia saavutuksia aina Pro Finlandia -mitalista Sibelius-Akatemian rehtorin virkaan asti. Hän on opettanut ja opiskellut sellonsoittoa Suomessa ja ympäri maailmaa.

Mutta mistä kaikki sai alkunsa?

“Minusta piti tulla alunperin viulisti, ja soitinkin viulua 15-vuotiaaksi. Veljeni Matti ja Paavo olivat kuitenkin sitä mieltä, ettei yhteissoitosta tule mitään kahdella viululla ja yhdellä pianolla. Niinpä minusta tuli sellisti.”

Rautio repeää nauruun kertoessaan tarinaa ensimmäisestä opettelemastaan sellokappaleesta.

“Helsingissä oli aikoinaan Nuotti ja Kirja-niminen kauppa, jonne menin etsimään nuotteja sellolle. Löysin sovituksen, jossa soitettiin pelkästään vapaata d-kieltä viisi minuuttia. Sillä oli helppo aloittaa.”

Kysyttäessä esikuvia musiikin saralla on Raution vastaus selvä.

“Varmasti jokaiselle minun ikäpolveni sellistille Yrjö Selin oli se suurin mestari. Hänen opetustyylinsä oli innostava ja musiikin impulsseihin keskittyvä. Tekniikka ei ollut niin tärkeässä osassa hänen opetustyylissään.”

Muita tärkeitä opettajia Rautiolle olivat Pierre Fournier ja Enrico Mainardi.

“Heidän opetustyylinsä olivat todella erilaiset kuin Selinillä. Mainardi oli hyvin analyyttinen ja tekninen. Fournier taas saattoi kuunnella soittoani puoli tuntia keskeyttämättä. Kun tiedustelin, haluaisiko mestari kommentoida jotenkin, hän vain totesi mieluummin kuuntelevansa. Tämän jälkeen hän hyvin vaatimattomasti ehdotti, miten kappaleen voisi soittaa paremmin.”

Hailuodossa Rautio viihtyy hyvin.

“Ilokseni olen nähnyt, että hieno festivaali on täällä käynnissä. Hieno saari tämän on muutenkin, paljon komeita mäntymetsiä ja hiekkarantaa piisaa kuin Rivieralla.”

(Uutisen kuvan otti Kari Saaristo.)