Artistit

Mika Ryhtä

klarinetti

Esittely

Mika Ryhtä aloitti klarinettiopintonsa Oulun konservatoriossa ja jatkoi niitä myöhemmin Sibelius-Akatemiassa professorien Harri Mäki ja Charles Neidich sekä kapellimestari-klarinettitaiteilija Osmo Vänskän johdolla. Keväällä 1998 Mika suoritti klarinetinsoiton diplomi-tutkinnon erinomaisin arvosanoin ja valmistui musiikin maisteriksi.

Mika on  toiminut orkesterimuusikkona  ja esiintynyt aktiivisesti solistina ja kamarimuusikkona Suomessa ja ulkomailla. Vuonna 2001 hän voitti 1. palkinnon OKKA-säätiön järjestämässä opettajien kulttuurikilpailussa ja samana vuonna hänellä oli myös oma soolokonsertti Euroopan klarinetti- ja saksofoniseuran järjestämässä kansainvälisessä konferenssissa. Mika on kantaesittänyt uutta musiikkia muun muassa säveltäjiltä Juha Pisto, Mikko Hassinen ja Markus Fagerudd.

Syksyllä 2001 Ryhtä palasi kotikaupunkiinsa Ouluun klarinetinsoiton lehtoriksi. Hän on täydentänyt opintojaan muun muassa Metropolian vuosina 2019 ja 2021 järjestämillä TARU-draamapedagogikoulutuksilla, jotka innoittivat hänet myös toteuttamaan ystäviensä kanssa musiikkidraamat Laiva Toivo Oulun lykkäjäiset (2021) ja sen jatko-osan Jeanette Snellmanin salongissa (2022).

(Valokuva © Elisa Annika Photography)