Tarinoita ja maisemia

Perjantai 26.7.2024
18:00
Hailuodon kirkko
20 €

Ohjelma

Antonio Vivaldi (1678–1741): Kaksoissellokonsertto g-mollissa, RV 531

Allegro – Adagio – Allegro

Heikki Takkula, Yotam Baruch, soolosello
Oulunsalo Ensemble

Eero Karvonen: Solace

François Pineau-Benois, sooloviulu
Oulunsalo Ensemble

Jarno Vanhanen: Viulukonsertto ”Aava”

François Pineau-Benois, sooloviulu
Markus Vaara, kapellimestari
Oulunsalo Ensemble

Antonio Vivaldi: Viulukonsertto D-duurissa, RV 212

Allegro – Grave – Allegro

François Pineau-Benois, sooloviulu
Oulunsalo Ensemble

 

Esittely

Synkkyyttä, lohtua, valoa, iloa. Tässä konsertissa kuulemme kuvauksellista ja tarinallista instrumentaalimusiikkia Barokin virtuoosilta Antonio Vivaldilta sekä kahdelta oululaiselta säveltäjältä.

Tunnelman virittävät sellotaiteilijat Heikki Takkula ja Yotam Baruch dialogissaan Antonio Vivaldin kaksoissellokonserton parissa. Teos sisältää merkittävästi melankolista tunnelatausta, tummia, tasaisia äänenvärejä, mutta myös synkooppirytmejä sekä virtuoottista musiikkiakrobatiaa. Teos erottuu Vivaldin satojen muiden konserttojen joukosta, paitsi ainoana kaksoissellokonserttona, niin kenties myös jonkinlaisena säveltäjän omaelämänkerrallisena ilmauksena.

Sellotaiteilijat Heikki Takkula ja Yotam Baruch.

Rauhalliset tummat aallot avautuvat säveltäjä Jarno Vanhasen tunne- ja maisemakuvauksissa viulu­konsertossa Aava. Vanhanen aloitti Aavan luonnostelun syksyllä 2023. Hänen ajatuksenaan oli säveltää konsertto pianolle ja kamariorkesterille. Vanhanen halusi kirjoittaa musiikkia merellisestä Oulunsalosta ja Hailuodosta, jotka olivat tehneet säveltäjään voimakkaan ja lähtemättömän vaikutuksen. Sävellystyö alkoi poikkeuksellisesti nimestä. Sana ”Aava” valikoitui monipuolisuutensa ja monimerkityksellisyytensä vuoksi.

Joulukuussa 2023 Oulunsalo Ensemble tilasi Vanhaselta musiikkia viululle ja jousiorkesterille, ja yhteistyö johti konserttikiertueesen Klassikoita ja kantaesityksiä maaliskuussa 2024. Suunnitelmat muovautuivat kuin itsestään niin, että alunperin pianokonsertto ”Aava” kääntyikin viulukonsertoksi. Vanhanen päätti hyödyntää erästä viululle säveltämäänsä teemaa 2000-luvun alusta. Nuottiviivaston yläpuolelle hän oli tuolloin kirjoittanut nimen ”Kuutamo”.

Teema vie havumetsäiseen ja merelliseen maisemaan, jossa kuun valaisema tyyni valtameri luo rauhallista tunnelmaa. Meren pinnan alla liikehtivät voimalliset ja voimakkaat merivirtaukset toimivat sävellyksen voimana. Alussa teos soljuu tummien aavojen maisemien ja säveltäjän mielen kysymysten äärellä. Alun sooloviulun monologia voisikin pitää säveltäjän äänenä, joka katoaa nopeasti osaksi maisemaa. Teemat ja lähes kahlitsevat aiheet saavat vastauksia konserton toisessa osassa. Musiikki ei ole enää kahlittuna, vaan lentää värikkäissä aavoissa maisemissa vapaana.

Konserton suuntaan vaikutti myös vahvasti Jarnon ja teoksen viulusolistin, François Pineau-Benois’n, talvinen kohtaaminen Oulussa. Ensimmäinen osa, Larghetto, sai nähdä päivänvalon Oulunsalo Ensemblen konsertissa maaliskuussa 2024. Nyt kuulemme konserton koko komeudessaan kantaesityksenä kapellimestari Markus Vaaran johdolla.

Eero Karvosen Solace (suom. ”Lohtu”) on kuvaus kuolemaantuomitun rikollisen viimeisistä miet­teistä hänen tehdessään tilinpäätöstä eletystä elämästä. Hän lähtee viimeiselle matkalleen saaden lohtua ajatuksesta, että hänen läheisensä ovat kyenneet antamaan hänen tekonsa anteeksi ja tunnistavat yhä hänessä sen ihmisen, joka on heille arvokas ja rakas. Teos on osa laajempaa musiikkikokonaisuutta, joka perustuu FM Paula Karvosen kirjoittamaan historialliseen tarinaan, ja on kantaesitetty edellä mainitussa Klassikoita ja kantaesityksiä -konsertissa. Karvosen teoksista Hailuodon Musiikkipäivillä on viimeksi kuultu vuonna 2018 Abaroquenalconcerto grosso kamariorkesterille, viululle, huilulle ja didgeridoolle.

Tarinatuokio huipentuu François Pineau-Benois’n solisteeraamaan Vivaldin viulukonserttoon D-duurissa, joka kertoo pyhän Antonion pyhän kielen juhlafestivaalista Padovassa. Vuosittainen tapahtuma muisti fransis­kaanimunkki Antonion elämää ja vaikutusta. Legendan mukaan pyhän Antonion kieli säilyi ihmeellisesti ennallaan hänen kuolemansa jälkeen, mikä teki siitä vertauskuvan hyvän sanoman voimasta. Munkin kaima omisti tälle merkittävälle tapahtumalle iloluontoisen ja reippaan viulu­konserttonsa, jonka myös itse aikanaan kantaesitti.

(Konserttikuvan materiaali © Laurent Bugnet, Elisa Vesterbacka, Jari Aarniala, Giuseppe Famiani)

Tapahtumat 2024

Pikku poni ja runoratsu

Maanantai 22.7.2024 klo 14:00
Paikka Hailuodon kirjasto. Vapaa pääsy.

Aloitusiltamat

Maanantai 22.7.2024 klo 18:00
Paikka Hailuodon Nuorisoseura. 20 €.

Tulta ja tunnelmointia

Tiistai 23.7.2024 klo 17:00
Paikka Hailuodon kirkko. 20 €.

Italialainen oopperamatka kitaralla

Tiistai 23.7.2024 klo 19:00
Paikka Hailuodon kirkko. 20 €.

Veijareita & pyhimyksiä

Keskiviikko 24.7.2024 klo 15:00
Paikka Vanha pappila. 20 €.

Hailuoto Folk

Torstai 25.7.2024 klo 18:00
Paikka Hailuodon Panimo. Vapaa pääsy.

Tarinoita ja maisemia

Perjantai 26.7.2024 klo 18:00
Paikka Hailuodon kirkko. 20 €.

Maestrot kohtaavat

Lauantai 27.7.2024 klo 18:00
Paikka Hailuodon kirkko. 20 €.

Barokkimessu

Sunnuntai 28.7.2024 klo 12:00
Paikka Hailuodon kirkko. Vapaa pääsy.