Tarinoita ja maisemia

Perjantai 26.7.2024
18:00
Hailuodon kirkko
20 €

Tarinoita ja maisemia

Perjantai 26.7.2024 klo 18:00
Hailuodon kirkko
20 €

Ohjelma

Antonio Vivaldi (1678–1741): Kaksoissellokonsertto g-mollissa, RV 531

Allegro – Adagio – Allegro

Heikki Takkula, Yotam Baruch, soolosello
Oulunsalo Ensemble

Eero Karvonen: Solace

François Pineau-Benois, sooloviulu
Oulunsalo Ensemble

Jarno Vanhanen: Viulukonsertto ”Aava” (kantaesitys)

François Pineau-Benois, sooloviulu
Markus Vaara, kapellimestari
Oulunsalo Ensemble

Antonio Vivaldi: Viulukonsertto D-duurissa, RV 212

Allegro – Grave – Allegro

François Pineau-Benois, sooloviulu
Oulunsalo Ensemble

Esittely

Synkkyyttä, lohtua, valoa, iloa. Tässä konsertissa kuulemme kuvauksellista ja tarinallista instrumentaalimusiikkia Barokin virtuoosilta Antonio Vivaldilta sekä kahdelta oululaiselta säveltäjältä.

Tunnelman virittävät sellotaiteilijat Heikki Takkula ja Yotam Baruch dialogissaan Antonio Vivaldin kaksoissellokonserton parissa. Teos sisältää merkittävästi melankolista tunnelatausta, tummia, tasaisia äänenvärejä, mutta myös synkooppirytmejä sekä virtuoottista musiikkiakrobatiaa. Teos erottuu Vivaldin satojen muiden konserttojen joukosta, paitsi ainoana kaksoissellokonserttona, niin kenties myös jonkinlaisena säveltäjän omaelämänkerrallisena ilmauksena.

Sellotaiteilijat Heikki Takkula ja Yotam Baruch.

Rauhalliset tummat aallot avautuvat säveltäjä Jarno Vanhasen tunne- ja maisemakuvauksissa viulu­konsertossa Aava. Vanhanen aloitti Aavan luonnostelun syksyllä 2023. Hänen ajatuksenaan oli säveltää konsertto pianolle ja kamariorkesterille. Vanhanen halusi kirjoittaa musiikkia merellisestä Oulunsalosta ja Hailuodosta, jotka olivat tehneet säveltäjään voimakkaan ja lähtemättömän vaikutuksen. Sävellystyö alkoi poikkeuksellisesti nimestä. Sana ”Aava” valikoitui monipuolisuutensa ja monimerkityksellisyytensä vuoksi.

Joulukuussa 2023 Oulunsalo Ensemble tilasi Vanhaselta musiikkia viululle ja jousiorkesterille, ja yhteistyö johti konserttikiertueesen Klassikoita ja kantaesityksiä maaliskuussa 2024. Suunnitelmat muovautuivat kuin itsestään niin, että alunperin pianokonsertto ”Aava” kääntyikin viulukonsertoksi. Vanhanen päätti hyödyntää erästä viululle säveltämäänsä teemaa 2000-luvun alusta. Nuottiviivaston yläpuolelle hän oli tuolloin kirjoittanut nimen ”Kuutamo”.

Teema vie havumetsäiseen ja merelliseen maisemaan, jossa kuun valaisema tyyni valtameri luo rauhallista tunnelmaa. Meren pinnan alla liikehtivät voimalliset ja voimakkaat merivirtaukset toimivat sävellyksen voimana. Alussa teos soljuu tummien aavojen maisemien ja säveltäjän mielen kysymysten äärellä. Alun sooloviulun monologia voisikin pitää säveltäjän äänenä, joka katoaa nopeasti osaksi maisemaa. Teemat ja lähes kahlitsevat aiheet saavat vastauksia konserton toisessa osassa. Musiikki ei ole enää kahlittuna, vaan lentää värikkäissä aavoissa maisemissa vapaana.

Konserton suuntaan vaikutti myös vahvasti Jarnon ja teoksen viulusolistin, François Pineau-Benois’n, talvinen kohtaaminen Oulussa. Ensimmäinen osa, Larghetto, sai nähdä päivänvalon Oulunsalo Ensemblen konsertissa maaliskuussa 2024. Nyt kuulemme konserton koko komeudessaan kantaesityksenä kapellimestari Markus Vaaran johdolla.

Eero Karvosen Solace (suom. ”Lohtu”) on kuvaus kuolemaantuomitun rikollisen viimeisistä miet­teistä hänen tehdessään tilinpäätöstä eletystä elämästä. Hän lähtee viimeiselle matkalleen saaden lohtua ajatuksesta, että hänen läheisensä ovat kyenneet antamaan hänen tekonsa anteeksi ja tunnistavat yhä hänessä sen ihmisen, joka on heille arvokas ja rakas. Teos on osa laajempaa musiikkikokonaisuutta, joka perustuu FM Paula Karvosen kirjoittamaan historialliseen tarinaan, ja on kantaesitetty edellä mainitussa Klassikoita ja kantaesityksiä -konsertissa. Karvosen teoksista Hailuodon Musiikkipäivillä on viimeksi kuultu vuonna 2018 Abaroquenal – concerto grosso kamariorkesterille, viululle, huilulle ja didgeridoolle.

Lue tunnelmakuvaus tarinasta

Lohtu

Olen ollut tällä paikalla lukemattomia kertoja; ainoastaan esittämäni rooli on vaihtunut. Aiemmin olin tuolla väkijoukossa humaltuneena kollektiivisesta halveksunnasta, inhosta, verenhimosta… ja kauppiaiden vahvasta oluesta. Tänään seison samojen kaupunkilaisten yläpuolella tuntien vielä hetken kovan, turvallisen maan jalkojeni alla: olkoonkin, että tuo maa on nyt tuttujen mukulakivikatujen sijasta mestauskorokkeen jäinen graniitti. Tiedostan ihmisten pilkkahuudot, mutta en todellisuudessa kuule niitä. Solvauksia huudellen he sylkevät päälleni ja heristävät nyrkkiä minua kohti, mutta en tunne mitään. Olen sotilas, en pelkää kuolemaa. Elämää pelkäsin. En kyennyt sopeutumaan siihen muiden tavoin — tarvitsin enemmän tunteakseni olevani elossa.

Silmieni eteen avautuva keskitalven pakkasten jäädyttämä kaupunki on tyhjä, ja kerrankin voin todeta sen olevan mielestäni kaunis. Tammikuun heikko auringonvalo värjää taivaan hennoin pastellin sävyin. Sitä kohti kurottavat kirkkojen terävät, korkeat tornit. Kaukana alhaalla siintävät jylhä kuninkaanlinna, kaupunginkirkko, Suurtori, satama — koti.

Vihdoin silmäni tavoittavat teidät vellovan ihmismassan keskeltä. Seisotte hiljaa paikallanne toisiinne tukien. Kasvoillenne piirtyy huoli ja murhe. Mielessäni elän uudelleen Valpurin aaton. Yöhön saakka keskustelimme ystävyydestä ja siitä, mitä se meille merkitsee. Muistelimme raskasta sota-aikaa, ja sitä kuinka kaikkien kauheuksien jälkeen viimein koitti rauha ja vapaus. Otimme ne kaikki vastaan yhdessä. Kiitin sinua kaikista niistä mahdollisuuksista, jotka olet minulle vuosien varrella pyyteettä tarjonnut. Sanoit, että olen paras ystäväsi sekä ilon että surun hetkinä. Ja jos sinun täytyisi valita kaikkien maailman murheiden ja tuskien joukosta, valitsisit kaikkein mieluimmin minun tuottamani tuskan. Tänään todella ymmärrän, mitä sanoillasi tarkoitit.

Näytelmä on vihdoin lopuillaan, ja aivan pian on aika mennä. Kun vouti on lukenut tuomioni, viittaan hänen vierellään seisovaa pappia pysymään vaiti. Haluan, että te kaksi pääsette mahdollisimman pian kotiin lämpimään. Katseemme kohtaavat pieneksi hetkeksi, ja sisimpäni täyttää rauhoittava lämpö, jollaista en ole koskaan aiemmin kokenut. Käännyn ja nousen hirsipuuta vasten nojaaville tikapuille. Pyövelin sovittaessa kaulalleni karkeasta köydestä tehtyä silmukkaa, löydän vihdoinkin sanat kuvaamaan tunnetta sisälläni: ystäväni, hyvästien hetkellä olet minun sydämeni lohtu.

(Teksti © Paula Karvonen)

 

Tarinatuokio huipentuu François Pineau-Benois’n solisteeraamaan Vivaldin viulukonserttoon D-duurissa, joka kertoo pyhän Antonion pyhän kielen juhlafestivaalista Padovassa. Vuosittainen tapahtuma muisti fransis­kaanimunkki Antonion elämää ja vaikutusta. Legendan mukaan pyhän Antonion kieli säilyi ihmeellisesti ennallaan hänen kuolemansa jälkeen, mikä teki siitä vertauskuvan hyvän sanoman voimasta. Munkin kaima omisti tälle merkittävälle tapahtumalle iloluontoisen ja reippaan viulu­konserttonsa, jonka myös itse aikanaan kantaesitti.

(Konserttikuvan materiaali © Laurent Bugnet, Elisa Vesterbacka, Jari Aarniala, Giuseppe Famiani)

Tapahtumat 2024

Pikku poni ja runoratsu

Maanantai 22.7.2024 klo 14:00
Paikka Hailuodon kirjasto. Vapaa pääsy.

Aloitusiltamat

Maanantai 22.7.2024 klo 18:00
Paikka Hailuodon Nuorisoseura. 20 €.

Tulta ja tunnelmointia

Tiistai 23.7.2024 klo 17:00
Paikka Hailuodon kirkko. 20 €.

Italialainen oopperamatka kitaralla

Tiistai 23.7.2024 klo 19:00
Paikka Hailuodon kirkko. 20 €.

Veijareita & pyhimyksiä

Keskiviikko 24.7.2024 klo 15:00
Paikka Vanha pappila. 20 €.

Rakkaudella – yksin ja yhdessä

Keskiviikko 24.7.2024 klo 19:00
Paikka Hailuodon kirkko. 20 €.

Hailuoto Folk

Torstai 25.7.2024 klo 18:00
Paikka Hailuodon Panimo. Vapaa pääsy.

Tarinoita ja maisemia

Perjantai 26.7.2024 klo 18:00
Paikka Hailuodon kirkko. 20 €.

Merilintu

Perjantai 26.7.2024 klo 21:00
Paikka Marjaniemen nokka. 20 €.

Maestrot kohtaavat

Lauantai 27.7.2024 klo 18:00
Paikka Hailuodon kirkko. 20 €.

Barokkimessu

Sunnuntai 28.7.2024 klo 12:00
Paikka Hailuodon kirkko. Vapaa pääsy.