Artistit

Sinikka Ala-Leppilampi

viulu, barokkiviulu, alttoviulu

Esittely

Sinikka Ala-Leppilampi on Oulun seudulla laajasti vaikuttava viulupedagogi sekä perustamansa Oulunsalo Ensemblen taiteellinen johtaja ja konserttimestari. Tällä hetkellä hän opettaa viulunsoittoa, kamariorkesterisoittoa ja näppärisoittoa Oulun konservatoriossa Oulunsalon toimipisteessä.

Ala-Leppilampi on opiskellut viulunsoittoa muun muassa Mauno Järvelän, Tuomas Haapasen ja Jari Valon johdolla sekä alttoviulua Juha Kankaan oppilaana. Orkesterimuusikon tutkinnon hän suoritti Kokkolassa 1987, opettajan tutkinnon Oulun Konservatoriossa 1997 ja lisäkoulutuksena  Oulun ammattikorkeakoulussa musiikkipedagogin tutkinnon 2014. Lisäoppia vuosien varrella hän on hankkinut Reijo Tunkkarin, Yuko Morin, Igor Bezrodnyin ja Eli Gorenin tunneilta sekä Monica Huggetin barokkiviulukursseilta ja Jorma Panulan kapellimestarikurssilta.

Barokin ajan musiikin erilaisiin fraseerauskäytäntöihin hän on tutustunut 1980-luvun alkupuolella Kokkolassa Juha Kankaan johdolla ja sittemmin barokkiviulun varressa vuodesta 1989 vanhaan musiikkiin perehtyneiden kollegojen ja yhtyeiden kanssa.

Orkesterimuusikkona Sinikka Ala-Leppilampi on toiminut Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterissa, Lapin kamariorkesterissa, Tampereen kaupunginorkesterissa, Suomalais-virolaisessa barokkiorkesterissa sekä ollut La Tempesta -kamariorkesterin jäsen vuodesta 1998 lähtien.

Ala-Leppilampi on toiminut viulunsoitonopettajana Keski-Pohjanmaan musiikkiopistossa, Lapin Musiikkiopistossa, Pirkanmaan Musiikkiopistossa, Oulunsalon Taidekoulussa (1997–2014) sekä Limingan musiikkiopistossa. Hän on myös Suomen Vanhan Musiikin liiton sekä Oulun Vanha Musiikki -yhdistyksen perustajajäseniä. Sinikalle myönnettiin toukokuussa 2017 Pro Musica -säätiön apuraha taiteelliseen työskentelyyn.

Hailuodon Musiikipäivät Sinikka perusti yhdessä Markojuhani Rautavaaran kanssa vuonna 2015.

Yhteisöllisyys ja mestari-kisälliperiaate pohjustavat Ala-Leppilammen kaikkea musiikillista toimintaa.

 

Oulunsalo Ensemble

Oulunsalo Ensemble ry. on ammattimuusikoista koostuva yhtye sekä periodeittain yhtyesoitonopiskelijoita kouluttava orkesteri Oulun seudulla. Opiskelijat  saavat soittaa ammattilaisten kanssa mestari-kisälliperiaatteella ja oppia hyvää yhteismusisointia sekä työelämäyhteistyötä.

Sinikka Ala-Leppilampi perusti yhtyeen omista oppilaistaan ja alueella vaikuttavista kollegoista ja on toiminut alusta alkaen sen taiteellisena johtajana sekä konserttimestarina. Virallisen nimen orkesteri sai 2007.

Oulunsalo Ensemble toimii tarpeen mukaan niin kamariorkesteri-, sinfonietta- kuin pienyhtyekokoonpanoinkin. Orkesteri tekee mielellään yhteistyötä solististen esiintyjien kanssa (konsertot, kantaatit, orkesterisäestykselliset kappaleet) aina barokin ajan teoksista uusiin kantaesityksiin oopperaakaan unohtamatta.

Vuodesta 2015 Oulunsalo Ensemble on vuosittain järjestänyt Hailuodon Musiikkipäivät toimien niiden residenssiorkesterina ja järjestää myös festivaalilla toteutettujen Hailuoto Masterclass -koulutusten puitteet.

Oulunsalo Ensemblella  on pitkä yhteistyöhistoria Oulun Tuomiokirkkoseurakunnan ja Oulun alueen muiden seurakuntien (Oulunsalo, Tuira, Oulujoki, Kiiminki, Muhos, Liminka, Haukipudas) kanssa erilaisten kirkkomusiikkiteosten esityksissä.

Kouluttavaa yhteistyötä orkesteri on tehnyt vuodesta 2014 Oulun ammattikorkeakoulun ja Oulun konservatorion opiskelijoiden kanssa. Tallenteet konserteista löytyvät Oulunsalo Ensemblen YouTube-kanavalta.