Artistit

Markus Vaara

piano, urut, kapellimestari, korrepetiittori

Esittely

Markus Vaara on pianisti, urkuri, kapellimestari ja oopperakorrepetiittori, joka keskittyy työssään erityisesti laulumusiikkiin sen eri muodoissa. Päätyössään Oulun konservatorion säestäjänä Markus kouluttaa laulumusiikin harrastajia ja uralle aikovia. Konserttien lisäksi Vaara työstää erilaisia musiikkiteatteriprojekteja kotikaupungissaan Oulussa yhteistyössä Oulun konservatorion, ammattikorkeakoulun, kaupunginorkesterin ja kaupunginteatterin kanssa.

”Tänä aikana viihteen ja teknologian virtausten keskellä perinteisen klassisen kulttuurin merkitys on koetuksella. Mielestäni musiikin merkitys on musiikin keskeisimmässä rakenteellisessa ilmentymässä, eli harmoniassa. Muusikon tehtävä on tunnevoimaisen musiikin kautta lisätä harmoniaa yksilön omassa sisäisessä maailmassa ja ihmisten välillä. Pyrin tutkimaan aktiivisesti aikamme musiikillisia virtauksia myös populaarin musiikin puolelta. Eräänlainen synteesi tai fuusio erilaisista musiikillisista ilmiöistä kiinnostaa minua erityisesti”, Markus pohtii. Hän on tehnyt silloin tällöin myös kokeellisia improvisaatiokonsertteja erityisesti harmonikkataiteilija Timo Kinnusen kanssa.

Vaara konsertoi myös säännöllisesti tenori Petrus Schroderuksen kanssa ja duo onkin tullut tunnetuksi lukuisten konserttien ja kiertueiden kautta intensiivisistä tulkinnoista kotimaassa ja erityisesti YouTube-videoiden kautta myös ulkomailla. Duon kanssa tiiviissä yhteistyössä toimii myös Sinikka Ala-Leppilammen luotsaama Oulunsalo Ensemble, jonka kanssa Markus on tehnyt kapellimestaridebyyttinsä keväällä 2022.

Markus Vaara valmistui maisteriksi Sibelius-Akatemian oopperaluokalta syksyllä 2019. Viime vuosina hän on toiminut harjoituspianistina erilaisissa musiikkiteatteriproduktioissa Oulun kaupunginteatterissa, Oulun konservatorion oopperastudiossa ja Sibelius-Akatemiassa. Uransa aikana hän on konsertoinut maamme eturivin laulajien kanssa ja toiminut pianistina erilaisilla laulun mestari- ja kesäkursseilla, kuten Soile Isokosken mestariluokalla Savonlinnan musiikkiakatemiassa.

Vaara on levyttänyt lied-musiikkia, kuten Otto Donnerin (1939–2013) Tyst-musik-laulusarjan (1992).

Kaudella 2022–2023 Markus on virkavapaalla säestäjän tehtävästään Oulun konservatoriossa ja keskittyy kokopäiväisesti taiteelliseen työhön.

Esiintymiset Musiikkipäivillä


10. Barokkimessu

Sunnuntai 31.7.2022 klo 12:00
Paikka Hailuodon kirkko. Vapaa pääsy.

4. Suomalaisen musiikin ilta

Perjantai 4.8.2017 klo 17:00
Paikka Hailuodon kirkko. 10 €.