Huilu – aamunkoitto, metsänhenki

Perjantai 2.8.2019
19:15
Hailuodon kirkko
15 €

Ohjelma

Margaret Lowe: Dawn Carol
Philippe Rougeron: Trois pièces en trio pour flûtes

  1. Complainte
  2. Petite fugue
  3. Danse

Krzysztof Zgraja: Trio con brio
Jean-Michel Damase: Suite pastorale

  1. Carillons
  2. Pastourelle
  3. Rondeau

Dimitri Tchesnokov: Tableaux féeriques

  1. La Plainte de Daphnis
  2. La danse des elfes
  3. La fôret de Pan
  4. La dance des fées

Johanna Salminen, huilu
Hanna Tissari, huilu
Johanna Pitkänen, huilu

Esittely

Kamarimusiikkimaratonin toiseen konserttiin saapuu Helsingin seudulta hurmaava huilutrio WaCava ensimmäistä kertaa Hailuotoon esiintymään. Jos haluat kuulla huikean hienoa yhtyesoittoa puhaltimilla, nyt siihen on ainutkertainen mahdollisuus. Konsertin teema kiertyy huilun mahdollisuuksiin ilmentää soittimen luonteelle tyypillisiä teemoja: aamuisen metsän linnunlaulua, paimenhuilun kansanomaisia melodioita tai länsimaisen kulttuurin kuuluisimman huilistin, Panin, seikkailuja. Huiluun liittyy kuulaus ja kirkkaus, mutta tässä konsertissa se taipuu vastapainoksi myös karhumaiseen möreyteen tai irlantilaisen kansanmusiikin riehakkuuteen.

Mikäli haluat kuunnella illan maratonin kaikki kolme konserttia (konsertit 5, 6 ja 7), saat niihin kaikkiin liput yhteishinnalla 30 €!

Illan kolmen konsertin välisinä aikoina on mahdollisuus nauttia teetarjoilusta, joka sisältyy sarjalipun hintaan.

Konserttitaltioinnin voit katsoa yläpuolella olevasta katsomosta.

 

Tietoa teoksista

Englannin Birminghamissa asuva Margaret Love (synnyinvuosi tuntematon) kirjoitti kappaleen Dawn Carol alunperin lahjaksi virgianialaiselle huiluorkesterille. Kappaleesta tuli suosittu ympäri Yhdysvaltoja, ja sitä ovat esittäneet huiluyhtyeet kaikkialta maasta. Suomessa teos on harvinaisempi. Se kantaesitettiin mahdollisesti elokuussa 2018 Trio WaCavan toimesta. Kappale on kaanon ja se on alunperin tarkoitettu isolle huiluyhtyeelle esitettäväksi tilassa, jossa soittajat voivat asettua yleisön ympärille. Teoksen on tarkoitus kuulostaa osittain improvisoidulta ja rytmisesti joustavalta, kuin kuulija olisi kävelyllä aamu-usvaisessa, heräävässä metsässä.

Ranskalainen salaperäinen Philippe Rougeron (1928–1997) ei ole monelle tuttu. Häneltä löytyy silti erilaisia sävellyksiä ja sovituksia yli 120, yhtenä niistä Trois piéces en trio pour flutes, trio kolmelle huilulle. Teos on kolmiosainen ja sävelletty vuonna 1977. Ensimmäinen osa Complainte (Valitus) aloittaa yksinkertaisella legatomelodialla pysytellen lähes koko kappaleen ajan matalissa rekistereissä. Tästä syntyy hauras ja harras tunnelma. Toinen osa Petite fugue (Pieni fuuga) tempaa kuitenkin pontevaan fuugan poljentoon. Viimeinen osa Danse (Tanssi) tanssittaa nimensä mukaisesti välillä vinksahtavilla rytmeillään.

Huilisti ja säveltäjä Krzysztof Zgraja syntyi Puolan Gliwicessä vuonna 1950. Musiikkiopinnot hän aloitti jo nelivuotiaana oboisti-isänsä johdolla. Huiluopinnot Zgraja aloitti kymmenvuotiaana entisen Gewandhaus-orkesterin huilistin Farnz Hojkan oppilaana. Vuosina 1968–1977 opinnot jatkuivat Katowicen musiikkiakatemiassa, jossa Zgraja sai opetusta sekä huilunsoitossa että säveltämisessä. Opintojen jälkeen Krzysztof Zgraja on luonut merkittävää uraa solistina ja säveltäjänä Euroopassa ja Aasiassa tyylilaijeinaan klassinen ja kokeellinen musiikki, jazz sekä flamenco. Emigroiduttuaan Saksaan vuonna 1989 Zgraja on keskittyi eri tyylilajien orkesteri- ja kamarimuusiikkiin. Huilulle hän on säveltänyt yli 150 teosta konsertti- ja opetuskäyttöön sekä sooloja, duoja, trioja ja kamarimusiikkia eri kokoonpanoille.

Jean-Michel Damase (1928–2013) oli ranskalainen säveltäjä, pianisti ja kapellimestari – sekä ihmelapsi. Hän sävelsi ensimmäiset teoksensa jo yhdeksänvuotiaana. Damasen sävellykset sisältävät orkesterimusiikkia, oopperoita, kamarimusiikkia ja elokuvamusiikkia. Suite pastorale huilutriolle on kolmiosainen sarja, joka vie ajatukset keskieurooppalaisen kylän pyhäaamun kiireisiin. Ensimmäinen osa, Carillons, kuvaa kilpaa soivia kirkonkelloja, joiden ääni kaikuu kutsuen kyläläisiä koolle. Toinen osa Pastourelle (paimenlaulu) on nimensä mukainen lammaspaimenen hyräilemä leppeä melodia. Viimeinen osa, Rondeau, tuo mieleen kylän torilla esiintyvän sirkuksen venäläisen karhutanssin.

Dimitri Tchesnokov (1982–) on venäläinen säveltäjä ja pianisti. Valmistuttuaan konserttipianistiksi hän siirtyi Pariisiin opiskelemaan orkestrointia Guillaume Connessonin johdolla. Nuoresta iästään huolimatta Tchesnokov on todella tuottelias säveltäjä, jonka tuotantoon kuuluu sinfonioita, konserttoja eri soittimille, jousi- ja saksofonikvartettoja, orkesteriteoksia, kuoroteoksia, sonaatteja ja yli kolmekymmentä sävellystä soolopianolle. Hän tekee jatkuvasti yhteistyötä kansainvälisten muusikkojen kanssa. Sävellystyönsä lisäksi hän esiintyy säännöllisesti konserttipianistina sekä kamarimuusikkona.

Huilutrio Tableaux féeriques (Taianomaisia maalauksia) on varsin mielenkiintoinen teos. Sävellys koostuu neljästä osasta, jotka ovat: 1. La Plainte de Daphnis (Daphniksen sureminen), 2. La dance des elfes (Tonttujen tanssi), 3. La fôret de Pan (Panin metsä), 4. La danse des fées (Keijujen tanssi). Säveltäjälle teoksen esteettinen ajatus tuli huilun soinnista. Työn perustana olivat sadut, joihin viitataan otsikoissa. Itse osat eivät kuitenkaan kerro suoranaisesti sadun tarinaa vaan ovat enemmänkin mielessä soivia äänikuvia, joita säveltäjälle itselleen syntyi otsikon mukaisia tarinoita kuullessaan. Hän kertoo pitävänsä yli viisiäänisestä satsista harmoniatyöskentelyssään, joten koska teos haluttiin juuri kolmelle huilulle, tuli hänen kehittää efektien ja yllättävän sointimaailman avulla tapa, joka ylittää yksinkertaisen kolmiäänisyyden. Hän kiteyttää asian kertomalla, että hänelle kaikkein tärkeintä musiikissa on äänen ja kuvien kauneus. Kappale on kirjoitettu ja harmonioitu soittajan näkökulmasta nerokkaasti. On merkille pantavaa, kuinka mielenkiintoisia ja sananmukaisesti taianomaisia sointeja säveltäjä on osannut kehittää. Kappale avautuu soittajalleen joka soittokerralla uudella tavalla. Se on todella raikas tuulahdus taianomaisuutta ja syviä, riipiviäkin tunteita, joiden lomassa jokaisen kuulijan omalle mielikuvitukselle on paikkansa.

Tapahtumat 2019

Vuodenajat pallon molemmin puolin

Keskiviikko 31.7.2019 klo 19:00
Paikka Hailuodon kirkko. 15 €.

Soittajan vuosi

Torstai 1.8.2019 klo 18:00
Paikka Hailuodon kirkko. 15 €.

Mestarin enigma

Torstai 1.8.2019 klo 20:00
Paikka Hailuodon kirkko. 15 €.

Hailuoto Folk

Perjantai 2.8.2019 klo 12:00
Paikka Galleria Luoto. Vapaa pääsy.

Kamaristartti

Perjantai 2.8.2019 klo 18:00
Paikka Hailuodon kirkko. 15 €.

Huilu – aamunkoitto, metsänhenki

Perjantai 2.8.2019 klo 19:15
Paikka Hailuodon kirkko. 15 €.

Maratonin finaali

Perjantai 2.8.2019 klo 20:30
Paikka Hailuodon kirkko. 15 €.

Maestrot kohtaavat

Lauantai 3.8.2019 klo 17:00
Paikka Hailuodon kirkko. 20 €.

Iltamat ja tanssit

Lauantai 3.8.2019 klo 20:00
Paikka Hailuodon nuorisoseura. 15 €.

Barokkimessu

Sunnuntai 4.8.2019 klo 12:00
Paikka Hailuodon kirkko. Vapaa pääsy.