Mestarin enigma

Torstai 1.8.2019
20:00
Hailuodon kirkko
15 €

Ohjelma

J.S.Bach: Das Wohltemperierte Klavier 1

Preludi ja fuuga: cis-molli
Preludi ja fuuga: gis-molli
Preludi ja fuuga: e-molli

Preludi ja fuuga: Cis-duuri
Preludi ja fuuga: D-duuri
Preludi ja fuuga: E-duuri
Preludi ja fuuga: F-duuri
Preludi ja fuuga: Fis-duuri
Preludi ja fuuga: As-duuri

Preludi ja fuuga: d-molli
Preludi ja fuuga: fis-molli
Preludi ja fuuga: f-molli

Mika Orava, piano

Esittely

Kuulemme yhtä aikamme koskettavimmista suomalaispianisteista J.S. Bachin musiikin tulkkina Hailuodon kirkon iltahämärässä. Kirkon upea akustiikka luo tunnelmalliset puitteet istahtaa päivän päätteeksi pehmustetulle kirkonpenkille ja antaa itselleen luvan hiljentyä ja nauttia mestarin musiikin virtauksesta.

Manifesti

Elämä on Jumalan antama lahja ihmiselle. Haluan soittaa pianoa mahdollisimman hyvin kaikkien elävien olentojen hyödyksi ja haluan antaa näin lahjan Hänelle takaisin.

Minulle musiikkiesitys on luonteeltaan rituaali. Rituaalin tehtävä on aktivoida piilotajunnan syvät kerrokset, luoden turvallisesti tietoisen yhteyden kokonaisuuteen. Yhteys on aina olemassa, mutta se ei ole välttämättä tietoinen. Tietoisuuden on mahdotonta edes yrittää porautua alitajuntaan – alitajunta aktivoituu, kun kypsyys on herännyt. Tajunnan sisällön tyhjentymisessä ei ole subjektia. Musiikki on oiva työkalu.
Työskennellessämme musiikin parissa on tärkeää terävöittää aisteja, sillä yhteyden luominen musiikkiin tapahtuu niiden kautta. Aistimukset vaativat sekä herkkyyttä että voimaa. Aistimista voi harjoitella. Minulle musiikki on tähän mainio elämän oppiaine: ottaa omakohtaisesti selvää, miltä musiikki maistuu. Idean ydin ei ole siinä, mitä joku siitä kertoo, vaan se, mitä juuri sinä itse omakohtaisesti koet. Kun oma uteliaisuutesi herää, niin seuraa sitä, luo sille tilaa. Miten vahva aistimuksesi on? Tunnetko liki polttavan intensiteetin? Miltä musiikki tuoksuu tai näyttää? Miltä musiikki tuntuu kehossasi? Miten musiikki hahmottuu tilassa?

Omakohtainen suora kokemus on lähtökohta. Kun maistat suolaa, niin tunnistat suoran kokemuksen. Kun taas puhut suolan mausta, liikut käsitteiden maailmassa. Kun kuuntelet musiikkia, niin olet suorassa kokemuksessa. Avartamalla tietoisuutta suora kokemus vahvistuu. Anna musiikille sen eheyttävä mahdollisuus. Sinun ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin ottaa ensimmäinen askel. Pinnistelemättä ja ponnistelematta altistu värähtelylle. Itse värähtely ei ole tahdonalainen, mutta voit tahdollasi päättää altistua musiikille.

Voit kuunnella musiikkia tai vaikkapa istua puistonpenkillä ja kuunnella ympärilläsi olevia ääniä. Älä analysoi. Keskity pelkästään yhden äänen kuuntelemiseen ja poimi sen jokainen sävy. Ota selvää, mitä ääni haluaa sinulle kertoa. Lintu. Orava. Tuuli. Veden virtaus. Musiikki. Seuraa ääntä sen kulkiessa ilman halki ja ota selvää sen omasta tahdosta: minne se haluaa mennä ja minne se menee. Kun se pirstaloituu, anna sen tapahtua. Havainnoi. Mitään muuttamatta. Puuttumatta. Kuuntele. Toisinaan ääni voi hajota ja levitä joka suuntaan. Kun seuratessa kadottaa äänen, niin mielen voi uudelleen lempeästi kiinnittää kadotettuun ääneen ja harjoitus voi jatkua.

– Mika Orava

Tapahtumat 2019

Vuodenajat pallon molemmin puolin

Keskiviikko 31.7.2019 klo 19:00
Paikka Hailuodon kirkko. 15 €.

Soittajan vuosi

Torstai 1.8.2019 klo 18:00
Paikka Hailuodon kirkko. 15 €.

Mestarin enigma

Torstai 1.8.2019 klo 20:00
Paikka Hailuodon kirkko. 15 €.

Hailuoto Folk

Perjantai 2.8.2019 klo 12:00
Paikka Galleria Luoto. Vapaa pääsy.

Kamaristartti

Perjantai 2.8.2019 klo 18:00
Paikka Hailuodon kirkko. 15 €.

Huilu – aamunkoitto, metsänhenki

Perjantai 2.8.2019 klo 19:15
Paikka Hailuodon kirkko. 15 €.

Maratonin finaali

Perjantai 2.8.2019 klo 20:30
Paikka Hailuodon kirkko. 15 €.

Maestrot kohtaavat

Lauantai 3.8.2019 klo 17:00
Paikka Hailuodon kirkko. 20 €.

Iltamat ja tanssit

Lauantai 3.8.2019 klo 20:00
Paikka Hailuodon nuorisoseura. 15 €.

Barokkimessu

Sunnuntai 4.8.2019 klo 12:00
Paikka Hailuodon kirkko. Vapaa pääsy.