Musiikki-iltamat ja tanssit

Lauantai 1.8.2015
19:00
Nuorisoseurantalo
Liput ovelta 10 €

Ohjelma

Aloittava yllätysnumero: ”Pieni punainen ratsastushuppu”-sketsi

Eero Karvonen, Pekka Pehkonen

Sirkeät Sirkuttajat, Hailuodon paras, ainoa ja oma mieskuoro – johtaja Kari Blomster

Oulunsalon näppärit

Mauno Järvelän näppärimusiikkia

Veijo Meriläinen

Parempi valssi -yhtye

Konsta Jylhä: Parempi Valssi
Mauno Järvelä/Ville Kangas: Kinnulan yöt
Kaustislainen trad: Kruunu Marjaanan polska
Arto Järvelä: Riippusillan Hambo
Timo Alakotila: Kruununpyyn katrilli

Markojuhani Rautavaara/Einojuhani Rautavaara (sanoitus Topi Salmi):

Unten mailla
Viimeisen virran soutaja

Markojuhani Rautavaara, laulu
Oulunsalo Ensemble, taustaorkesteri

Trio Iskusävel

Werner R. Heymann: Es führt kein andrer Weg zur Seligkeit (v. 1932) san. Robert Gilbert       
Gerhard Winkler: Musik (v. 1947) san. G. Prager
Fritz Rotter, Eddy Ruben, Franz Grothe:
Für Dich, für Dich mein Baby (v. 1932)
Theo Mackeben: Bei dir war es immer so schön (v. 1938) san. Hans Fritz Beckman
Fred Markush:
Liebe war es nie (v. 1931) san. Fritz Rotter
Friedrich Holländer:
Ich bin von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestellt (v. 1930) san. Friedrich Holländer
Michael Jary:
Sonnenschein-tango (v. 1954) san. Hanns Stani

Tanssit

Valssia, jenkkaa, tangoa ja humppaa

Esittely

Hailuodon Musiikkipäivät tarjoavat iltamat, jossa paikalliset muusikot yhdessä musiikkipäivien taiteilijoiden kanssa musisoivat Hailuodon upeassa nuorisoseurantalossa. Luvassa saatta olla yllätysesiintyjiä, mutta se säilyköön yllätyksenä. Illan juontaa Markojuhani Rautavaara.

Sirkeät Sirkuttajat, Hailuodon paras, ainoa ja oma mieskuoro

Kari Blomster, johtaja:

Luotolainen villapaita tarvitsee kantajansa. Kun itsekin olen seitsenvuotiaasta asti lau- lanut kuoroissa, oli luonnollista, että Hailuotoon tullessani vuonna 2007 ryhdyin paikallisen kuorolaulutoiminnan edistäjäksi. Jo 30-luvulta on säilynyt kiittäviä mainintoja luotolaisesta musiikkiharrastuksesta ja aivan viime vuosikymmeninä täällä ovat perinnetietoisen kuoro- ja kansanmusiikin esittäjinä laulaneet ja soittaneet ainakin Mainingit, Loilottajat, Saaren Sirkut, kirkkokuoro, Luovon Pojat, Virpi Forsbergin kansanmusiikkiyhtye, Elias Kivilahden harmonikkaorkesteri, Pookinrakentajat Hailuodosta sekä monet duokokoonpanot ja yksittäiset sooloesiintyjät.

Sukupolvet vaipuvat, vaihtuvat ja uusia nousee. Nykyään on esimerkiksi Loilottajien henkisellä äidillä korkeassa iässään jo vuosia jatkunut ”arkkuyskä”, joka onneksi ei ole vielä nimensä mukaisesti vaikuttanut. Ei sitä lääkäritkään ole osanneet parantaa. Äijäkööri Sirkeät Sirkuttajat, kuten virallinen nimemme kuuluu, taas on tänä syksynä yhtä luokkaa ylempänä, vuotta vanhempi, viisaampi ja taitavampi. Kuoroharjoituksissa puhutaankin, ei vain lauleta. ”palvelutehtävä”, ”ehdittekö”, ”kiitos”, ”skarpatkaa”, ”herkistykää”. Näiden sanojen kautta.

Entäpä olemmeko perinteen vankeja vuosikymmenien takaisia iskelmiä laulaessamme? Emme, vaan uusinnamme perinnettä ilman paineita, ilman modernin painolastia. Jos vaikka laulaisimmekin omia lauluja (mitä emme ainakaan vielä tee), niin hyvä, perinnettä pelkäämätön sekoitus olisi puolet oma, puolet lainaa. Tällöin omat laulut seisoisivat perinteen rinnalla omilla jaloillaan, valmiina vertailtavaksi.

Oulunsalon näppärit

Oulunsalossa toimiva kansanmusiikkiyhtye, jonka vahvuus vaihtelee 5-30 soittajaan. Yhtyeen nuorimmat soittajat ovat olleet kolmevuotiaita ja vanhin vuosien varrella mukana ollut soittaja oli iältään 68-vuotias. Näppäritoimintaa on ollut Oulunsalossa vuodesta 1998 ja toiminta jatkuu edelleen. Formaattiin kuuluu, että kaikki saavat soittaa, ja harjoittelemme niin kauan, että kaikki oppivat oman stemmansa.

Iltamien näppäriporukka:
Henni Vuoti, Tuuli Aikioniemi, Jenny Juusola, Isabella Yu, Sihan Yu, Anna-Maija Rousselle, Sinikka Ala- Leppilampi, viulut, Ari Kivelä, kontrabasso, Jouni Alamikkelä, harmooni.

Veijo Meriläinen

Hei, minun nimeni on Veijo Meriläinen ja olen 64-vuotias jo eläkeläisten säätyyn kuuluva laulelija. Laulelua olen harrastanut noin 50 vuotta, alkaen 16-vuotiaana ensimmäisessä työpaikassa, teräksisen suuren öljysäiliön sisällä. Siellä tuli semmoinen  olo, että minähän saatan osata laulaa ja ääntäkin voisi olla. Alta kakskymppisenä olin perustamassa lauluryhmää, josta sittemmin kehittyi lauluyhtye (8 henkilöä), Oulun Punasolu. Tässä ryhmässä lauloin noin 10 vuotta tarpeen mukaan tenoria tai bassoa. Kvartettina lauloimme myös (2 tyttöä ja 2 poikaa).

Sen jälkeen olen laulanut Sekakuoro siltojen laulussa muutaman vuoden. Sittemmin perustin mieslauluryhmän, joka sotkeutui lauluvoimaksi Oulun Työväen näyttämön musiikkinäytelmiin. Työpaikallani olen laulanut eniten sähköasentajan työn ohessa säestyksenä iskuporakone ja komppina vasara. 90-luvulla perustin laulu- ja soidinyhtye Pimeän Tien, jossa lauloin ja rämpsäyttelin kitaraa. Siitä luovuin ja nykyisin laulelen pääasiassa yksin laulelmia kitaralla rämpsäytellen ja satunnaisten muusikoiden säestämänä. Työpaikalla meillä oli tanssiorkesteri Wilttiketju, jonka laulusolistina lauloin tanssimusiikkia. Tampereen sävel kuorotapahtumassa toimin Barmat-kuoron solistina heidän tango-ohjelmistossaan, freelancerina.

Kansanmusiikkiyhtye Parempi Valssi

Oulunsalolainen kansanmusiikkiyhtye, jonka perustaja Anna-Maija Rousselle on kotoistin Kaustisen Salonkylästä, on tuonut yhtyeen ohjelmistoon Konsta Jylhän, Wiljami Niittykosken ja Otto Hotakaisen sävelmiä. Yhtye soittaa myös uudempaa kansanmusiikkia, jos Järvelän pikkupelimannien musiikkia voi luonnehtia niin. Parempi Valssi aloitti toimintansa 2000-luvun alussa ja kokoontuu epäsäännöllisen säännöllisesti.

Anna-Maija Rousselle, Sinikka Ala-Leppilampi, viulut
Jouni Alamikkelä, harmooni
Juha Nääppä, kontrabasso

Markojuhani Rautavaara

Markojuhani Rautavaara (1960) on suomalainen lauluntekijä, muusikko ja äänitaiteilija. Hän tekee musiikin saralla kaikkea mahdollista aina shamaanirummun rakentamisesta sanoituskurssien vetämiseen. Mitä erilaisimpien soittimien taitajana hän toimii lisäksi musiikkiohjaajana mm. erityisryhmille.

Markojuhani toimii äänittäjä-tuottajana omassa Chihuahua studiossaan tuottaen omien projektiensa lisäksi myös äänitteitä mm. Turenki Records -yhtiölle. Häneltä on äskettäin ilmestynyt uusi äänite ”Lauluja Käärmesaaresta”, jonka lauluja hän esittää Hailuodon musiikkipäivillä. Lauluissa kerrotaan hänen omasta lapsuudestaan ulkosaaristossa.

Hailuodon musiikkipäiviä varten M. Rautavaara on säveltänyt, sanoittanut ja sovittanut saariaiheisen esityksen laululle, kitaralle, harmonikalle, jousiorkesterille sekä Hailuodon omalle Sirkeät Sirkuttajat -mieskuorolle. Laulun ensiesitys on Hailuodon Musiikkipäivillä 2016!

Trio Iskusävel

Oululainen Iskusävelorkesteri, Trio Iskusävel on toiminut säännöllisen epäsäännöllisesti vuodesta 2003 lähtien. Yhtyeen ohjelmisto koostuu pääosin 1930-50-lukujen saksalaisista ja amerikkalaisista iskusävelistä eli schlagereista. Yhteen muodostavat laulaja Virve Karén, pianisti Harri Laakkonen ja kontrabasisti Ari Kivelä.

Sopraano Virve Karén on valmistunut laulunopettajaksi Oulun konservatoriosta ja Oulun seudun ammattikorkeakoulusta. Opintojaan hän on täydentänyt Tukholman kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa sekä  useilla mestarikursseilla opiskellen mm. vanhaa musiikkia.

Karén on esiintynyt myös Oulun kaupunginorkesterin, Kemin kaupunginorkesterin, sinfoniaorkesteri Festivon sekä Haapaveden kamariorkesterin solistina. Karén on tehnyt myös yhteistyötä Cappella pro Vocalen ja kitaristi/luutisti Ilkka Virran kanssa. Lisäksi hän laulaa  ruotsalaisessa Erik Westberg Vokalensemblessa.

Karén on myös lauluyhtye Konsonanssin taiteellinen johtaja ja on aktiivisesti mukana Oulun Seudun Vanhan Musiikin yhdistyksen toiminnassa hallituksen jäsenenä ja esiintyvänä artistina. Virve Karén työskentelee yksinlaulun ja yhtyelaulun opettajana Madetojan musiikkilukiossa, Oulun konservatoriossa sekä Oulu-opistossa.

Tanssit

Valssia, jenkkaa, tangoa ja humppaa luvassa musiikkipäivien taiteilijoista kootun orkesterin säestyksellä. Laulupuolesta vastaavat Markojuhani Rautavaara ja Virve Karen Iskusävelestä vierailee tanssiorkesterin solistina. Hailuodon oma äänentoiston ammattilainen Jürgen Hendlemeier huolehtii siitä, että balanssi toimii.

Buffettia pitää Hailuodon nuorisoseura.

Eteisaulassa soitinrakentaja Jukka Mäkelän kiertävä soitinnäyttely:

Aloitin seikkailut soitinrakentamisen parissa vajaat 30 vuotta sitten muutettuani Hyvinkäältä Kintauden kylään Petäjävedelle perheeni kanssa. Alun perin keräilin erilaisia soittimia, kunnes keksin ryhtyä rakentamaan niitä itse. Kiinnostukseni suuntautuu harvinaisempien soitinten tekemiseen ja pyrin myös kehittelemään koko ajan uusia ratkaisuja ja sovellutuksia. Harvinaisempia vanhan musiikin soittimia olen valmistanut mm. Jyväskylän Yliopiston Musiikin Laitokselle. Olen kehittänyt myös uusiosoittimia kierrätysmateriaaleista ja niiden tekoa opetan kurssiluontoisesti sekä aikuisille että lapsille.

Uusiosoittimien kehittymisen myötä on syntynyt Purkkiorjat-yhtye, joka soittaa rakentamillani purkki-instrumenteilla. Näitä soittimia on viulusta ja kontrabassosta erilaisiin kitaran sukuisiin versioihin. Afrikkalaisista soittimista olen tehnyt purkkiversion Kora-harpusta ja kukkaruukkurumpuja, esim. puhuva rumpu ”taman” ja ”djemben”. Arktinen Banaani julkaisi sarjakuvakirjan ”Purkkiorjat omassa liemessä” keväällä 2008.

― Jukka Mäkelä

Tapahtumat 2015

Trubaduurin Maihinnousu

Perjantai 31.7.2015 klo 14:00
Paikka Galleria Luoto. Vapaa pääsy.

Peltomiehen rukous

Perjantai 31.7.2015 klo 19:00
Paikka Hailuodon kirkko. Liput ovelta 10 €.

Pieni yösoitto

Perjantai 31.7.2015 klo 21:00
Paikka Hailuodon kirkko. Liput ovelta 10 €.

Saaren pelimanneja

Lauantai 1.8.2015 klo 12:00
Paikka Galleria Luoto. Vapaa pääsy.

Sali soi!

Lauantai 1.8.2015 klo 14:00
Paikka Vanha pappila. Vapaa pääsy.

Mestarit ja kisällit

Lauantai 1.8.2015 klo 17:00
Paikka Hailuodon kirkko. Liput ovelta 10 €.

Musiikki-iltamat ja tanssit

Lauantai 1.8.2015 klo 19:00
Paikka Nuorisoseurantalo. Liput ovelta 10 €.

Barokkimessu

Sunnuntai 2.8.2015 klo 12:00
Paikka Hailuodon kirkko. Vapaa pääsy.