Artistit

Väinö Tuonelan Österbotnicana Orkesteri

folk-yhtye

Esittely

Väinö Tuonela on pohjalainen lauluntekijä, joka ihmettelee lauluissaan ihmiselon erilaisia ilmiöitä ja asetelmia. Vaikka sanoituksissa usein kuvataan myös olemassaolon raadollisempia puolia, ei niissä kuitenkaan unohdeta uskoa ja toivoa, joihin jokainen ihminen elämässään kurottaa. Laulut kuvaavat aitoa elämää, jossa mukana ovat ilo ja suru, pelko ja rohkeus…viha ja rakkaus.

Vuosina 2011–2014 Tuonela musisoi sekä soolona sekä Kerettiläiset-yhtyeen kanssa. Keikkoja hänelle kertyi tuona aikana pitkästi toista sataa ja kokoonpano levytti myös kolme albumia (Tuonelan virsiä 2012, Toinen 2013 ja Burleski 2014).

Nyttemin Tuonela on aktivoitunut musiikin tekijänä uudelleen. Kesän 2023 aikana Tuonela teki joitakin keikkoja sekä soolona että yhdessä haitaristi Harri Laakkosen kanssa. Myöhemmin kuluneen syksyn ja talven aikana kokoonpano täydentyi kolmella muulla soittajalla, jolloin syntyi Väinö Tuonelan Österbotnicana Orkesteri.

Yhtyeen nimi viittaa musiikin tyyliin, joka on eräänlainen pohjalainen vastine uuden mantereen americana-perinteelle. Orkesterin musiikki sisältää runsaasti vaikutteita juuri americanasta, mutta koska mukana on myös paljon piirteitä soittajien synnyinseudun suomalais-slaavilais-ugrilaisesta perinteestä, tyylilajiksi muodostui lopulta tämä aivan uusi genre – österbotnicana – jota kokoonpano edustaa ainoana maailmassa.

Väinö Tuonelan Österbotnicana Orkesterin kokoonpano:

Väinö Tuonela, laulu & kitarat
Timo Sipilä, kitarat, banjo & mandoliini
Harri Laakkonen, haitari & taustalaulu
Ari Kivelä, kontrabasso
Keijo Goman, rummut, pekussiot & taustalaulu

(Valokuva © Juuso Samuli Haarala)

Esiintymiset Musiikkipäivillä


Hailuoto Folk

Torstai 25.7.2024 klo 18:00
Paikka Hailuodon Panimo. Vapaa pääsy.