Artistit

Margareta Haverinen

mezzosopraano

Esittely

Margareta Haverinen (oik. Brandt) opiskeli viulunsoittoa ja kamarimusiikkia Sibelius-Akatemiassa Ari Angervon johdolla. Ylioppilaaksi tulonsa jälkeen hän pääsi korkeakouluosastolle ja jatkoi toisena pääaineenaan laulu Jolanda di Maria Petrisin johdolla. Hyvin alkaneet lauluopinnot johtivat Lappeenrannan Valtakunnallisen Laulukilpailun voittoon ja pari vuotta myöhemmin toivat ensimmäisen palkinnon Geneven kansainvälisessä kilpailussa. Menestys ratkaisi ammatinvalinnan ja toi työtarjouksia laulajana. Yhteistyö huomattavien kapellimestarien, oopperatalojen ja musiikkijuhlien kanssa alkoi.

Haverisen poikkeuksellisen laaja ohjelmisto käsittää noin 60 orkesteri- ja sooloteosta teosta Beethovenista Luigi Nonoon ja suomalaisiin nykysäveltäjiin.

Liedlauluperinteeseen Margareta kasvoi Pentti Koskimiehen, Irwin Gagen ja Dalton Baldwinin ohjauksessa. Margareta on konsertoinut kotimaisilla musiikkijuhlilla, kuten Kuhmon kamarimusiikki, Jyväskylän kesä, Helsingin juhlaviikot, Kajaanin sana ja sävel, Savonlinnan musiikkipäivät, Inkoon Musik vid Havet ja Turun musiikkijuhlat. Ulkomailla hän on esiintynyt Aix-en-Provencen musiikkijuhlilla Ranskassa, Amadèo-juhlilla Hollannissa, Tender is the North -juhlilla Lontoossa, Scandinavia Today -juhlilla Yhdysvalloissa sekä kaikissa Pohjoismaissa, Saksassa, Ranskassa, Sveitsissä, Britanniassa, Irlannissa, Italiassa, Azerbaijanissa, Virossa, Venäjällä, Japanissa ja Kanadassa.

Margareta on pitänyt mestarikursseja muun muassa Princetoniin ja Uppsalan (2006) yliopistoissa, Jerusalemin Musiikki ja Teatteri -akatemiassa sekä Pohjoismaissa ja Baltiassa. Kamarimusiikin Margareta on sisäistänyt taiteilijaminäänsä varhaisina viulistivuosinaan toimiessaan kahdeksan vuoden ajan jousikvartetin primaksena. Hänen ohjelmistonsa käsittää parikymmentä teosta pianotriolle, jousikvartetille, kvintetille, kamariorkesterille ja lauluäänelle.

Oopperalavalla Margareta debytoi Suomen Kansallisoopperassa Puccinin Madama Butterflyn nimiroolissa ja on sittemmin vieraillut siellä neljässätoista A-roolissa kuten Donna Anna, Tatjana, Amelia, Salome ja viimeksi Brünnhilde Wagnerin teoksessa Der Ring des Niebelungen. Ulkomaisista vierailuista huomattavimpia ovat vierailut Toscan roolissa, joihin kuuluu esimerkiksi Britannian debyytti Welsh National Operassa Dennis O’Neillin partnerina, joka toi edelleen kutsun New Yorkin Metropolitan Operaan. Margareta on vieraillut oopperaproduktiossa myös Savonlinnan Oopperajuhllilla sekä Barbican Centerissä Lontoossa. Hänen oopperaroolihahmonsa ovat vahvoja, draamallisia naisia.

Margaretan oopperataltiointeihin Yle 1:lle  kuuluvat muun muassa Madetojan oopperat Juha ja Pohjalaisia, Nordgrenin Alex, Linkolan Angelika sekä Savonlinnan Oopperajuhlien tuottama Bartókin Herttua Siniparran Linna. Margareta sai Venla-patsaan musiikkiohjelmien sarjassa hänestä tehdyllä henkilökuvalla ”Nainen ja Ääni”, joka toi myös kansainvälisten televisioyhtiöiden ”Parhaan Esiintyjän” palkinnon.

Margareta on levyttänyt BIS-, Finlandia-, Fennica- ja Ondine-levymerkeille ja saanut Gramophone-lehden erityismaininnan soolo-osuuksistaan Šostakovitšin 14. sinfonian levytyksessä Tapiola Sinfoniettan kanssa. Margareta on suosittu TV-ja radio esiintyjä ja toimii Yle 1:n asiantuntijakommentaattorina kansallisissa ja kansainvälisissä laulukilpailuissa sekä emännöi Live from the MET -lähetyksiä lukuisien TV- ja radio-ohjelmien lisäksi.

Esiintymiset Musiikkipäivillä


10. Barokkimessu

Sunnuntai 31.7.2022 klo 12:00
Paikka Hailuodon kirkko. Vapaa pääsy.