Artistit

Anu Komsi

sopraano

Esittely

Anu Komsi on konsertti- ja oopperalaulaja, festivaalijohtaja ja ohjaaja, jonka ura alkoi 1990-luvulla ja jatkuu aktiivisena maailmanlaajuisesti. Hänelle myönnettiin 2020 Suomen Säveltäjien Madetoja palkinto ansioistaan uuden musiikin esittäjänä ja tilaajana. Vuonna 2021 Anu sai arvostetun Erik Bergman palkinnon laulutaiteen hyväksi tehdystä työstä Suomessa ja kansainvälisesti. Hän oli myös Suomen ehdokkaana Pohjoismaisen Musiikkipalkinnon saajaksi 2021 ja on saanut lukuisia levypalkintoja.

Anu omaa mittavan ohjelmiston lauluteoksia barokista bel cantoon ja uusimpaan uuteen musiikkiin ja jazziin. Kantaesitettyjä teoksia hänellä on takanaan satoja kamarimusiikista sinfoniakokoonpanoihin. Oopperarooleja on kertynyt lähes 80, joista viime vuosien arvostelumenestyksiä ovat olleet Richard Straussin ”Salome”-oopperan tittelirooli, ”Catherine” G. Meyerbeerin Létoile du Nord -oopperassa, Feldmanin ”Neither”, Into the Little Hill, jonka pääroolin sir George Benjamin sävelsi Anulle, ”Eva” Stockhausenin Donnerstag aus Licht -oopperassa, tittelirooli Heinz Holligerin oopperassa ”Lumikki”, ”Tiresias” Poulencin Teresan Rinnoissa. Komsin repertuaariin kuuluu lisäksi musiikkia W.A. Mozartilta, Sibeliukselta, Debussyltä, Beethovenilta, Griegiltä, Kaija Saariaholta, C. Masonilta, Sebastian Hilliltä, Jukka Tiensuulta sekä Esa-Pekka Saloselta.

Kaija Saariaho oli Anulle läheinen säveltäjä, joka omisti hänelle kaksi laulusarjaansa, Leino-laulut (2001–2007) ja Saarikoski-laulut (2013–2020). Uusin ”Sumun Läpi” levytys sisältää Saariahon pianolauluja viiden vuosikymmenen ajalta. Saariahon Innocence-oopperassa Anu lauloi Suomen Kansallisoopperassa Äidin roolin (2022).

Anu toimi Kokkolan Oopperakesäfestivaalin taiteellisena johtajana 2005–2018, ja monet produktiot saivat kansainvälistä arvostusta. Levytykset Sebastian Fagerlundin ja Heinz-Juhani Hoffmannin oopperoista palkittiin Vuoden levyinä (Yle, Emma).

Komsi on esiintynyt ooppera- ja konserttilaulajana oopperataloissa, konserttitaloissa ja festivaaleilla kuten Milano La Scala, Salzburg Festival, Opera National de Paris, Lincoln Center New York, New York City Opera, Oper Frankfurt, Stuttgart Staatsoper, Lucerne Festival, Basel Theater, Wien Musikverein, Wien Konzerthaus, London Proms, Royal Festival Hall London, Wigmore Hall, Barbican Hall, Berlin Philharmonie, Elbphilharmonie Hamburg, Walt Disney Hall, Ojai California, Casa da Musica Porto, Odéon-Théâtre de l’Europe.

Anu on laulanut maailman huippuorkestereiden kanssa kuten Berliinin Filharmonikot, Wienin Filharmonikot, Bostonin sinfoniaorkesteri, New Yorkin filharmonikot, Los Angelesin filharmonikot, DSO Berlin, Wienin sinfonikot, BBC:n sinfoniaorkesteri, Birmingham CBSO, Philharmonia London, Toronton sinfoniaorkesteri ja Rooman Santa Cecilia -orkesteri. Hän on myös esiintynyt Suomen Kansallisoopperan, Radion sinforniaorkesterin, Ranskan Radion Filharmonisen Orkesterin, Lautten Companeyn, Köln WDR Sinfoniaorkesterin, Islannin Sinfoniaorkesterin ja Latvian Kansallisorkesterin solistina. Savonlinnan Oopperajuhlilla Komsi debytoi Taikahuilun Yön Kuningattarena 2023.

Anu on tehnyt yhteistyötä kapellimestareiden kanssa kuten sir Roger Norrington, Esa-Pekka Salonen, Sakari Oramo, Andris Nelsons, Hannu Lintu, Alan Gilbert, Dalia Stasevska, Santtu-Matias Rouvali, John Storgårds ja Massimo Zanetti. Oopperan puolella Komsi on työskennellyt ohjaajien kanssa kuten Lydia Steier, Leea Klemola, David Mouchtar-Samorai, Marco Arturo Marelli, Achim Freyer, Juha Hurme, Christof Loy, Anthony Pilavachi, Maria Sid ja Tony Palmer.

(Valokuva © Ville Paasimaa)

Esiintymiset Musiikkipäivillä


Maestrot kohtaavat

Lauantai 27.7.2024 klo 18:00
Paikka Hailuodon kirkko. 20 €.